The utilization of antibiotics and the treatment of bacterial diseases in fish

항생제 사용과 세균성 어류질병의 치료

  • Jeong, Hyun-Do (Department of Fish Pathology, National Fisheries University of Pusan) ;
  • Chun, Seh-Kyu (Department of Fish Pathology, National Fisheries University of Pusan)
  • 정현도 (부산수산대학교 어병학과) ;
  • 전세규 (부산수산대학교 어병학과)
  • Published : 1992.05.30

Abstract

Antibiotics are chemical substances produced by various species of microorganisms that suppress the growth of other microorganisms or may destroy them. Among the more than 4000 antibiotics that has been identified, about 20s are using as the therapy of infectious fish diseases. There are several methods used to classify and group antibiotics, and the most common classification has been based on chemical structure and proposed mechanism of action. The effect of antibiotics may be determined by the kind of fish pathogens and by the external environment surrounded the infected fish. It implies that the kind of antibiotics and its application method should be decided after the determination of the reasons of fish disease. The uncontrolled usages of antibiotics may induce the selection of resistant mutants appeared spontaneously and present in any group of bacteria. The epidemic spread of such antibiotic resistant strains of fish pathogenic bacteria already has been reported in various districts of japan. Importantly, transferable drug resistant(R) plasmids were detected in strains of most of fish pathogens. Based on those reports, the antimicrobial resistance appears to be a rapidly emerging problem in the fish industry on the country. The expanding literatures on the pharmacokinetics, clinical trials, withdrawal periods and efficacy of environmental effect for the commonly using antibiotics have met the needs of data for the practical application of antibiotics. However, the most important thing for the treatment of fish diseases would be the communication and exchanging of information between the site of aquaculture and the diagnostic laboratory.

항생제란 어떤 미생물의 생성물질로서 다른 미생물의 증식을 억제하거나 살균작용을 나타내는 것을 의미한다. 현재까지 알려진 4000여종의 항생제중, 수산용으로는 약 20여종이 사용되고 있다. 이러한 항생제의 분류는 화학적 구조와 부수되는 기능에 의하는 것이 일반적이며 그 효과는 적용되는 병원성균의 종류와 어류가 처해있는 환경에 따라 대단히 영향을 받는다. 그러므로 항생제의 종류와 적용방법은 정확한 질병에 대한 원인 규명이 있은 후 결정되어져야 할 것이다. 무절제하게 사용된 항생제는 자연적으로 발생하여 존재하고 있는 내성균을 선택적으로 증식 가능케 한다. 이미 일본의 수많은 양어장에서 내성균 출현의 보고가 있었고, 많은 종류의 내성균은 R plasmid를 가지고 있다는 것도 밝혀졌다. 우리나라의 양어장에서도 내성균 출현과 R plasmid에 의한 내성균 확산은 곧 문제가 될 수 있는 가능성이 크므로 전반적인 역학조사가 있어야 할 것이다. 상용항생제의 어류에 대한 약동력학, 잔존량, 임상적용 실험등에 대한 연구는 상당히 되어 있어 적절한 이들 항생제의 사용이 가능하지만, 현재까지 대부분의 수산용 항생제에 대해서는 연구해야 될 부분이 아직 많이 남아 있다. 그러므로 어류질병 치료와 항생제의 정확한 사용을 위해서는 양식사업을 하고 있는 현장과 진단을 할 수 있는 실험실의 긴밀한 협조관계가 무엇보다 중요하다 할 것이다.

Keywords