Effect of phosphate salts on the emulsion stability of soy protein isolate

분리 대두 단백질의 유화 안정성에 관한 인산염의 영향

  • Published : 1992.06.30

Abstract

A study was condoled to investigate the effects of phosphate salts $(Na_2HPO_4\;and\;K_2HPO_4)$ on the emulsion stability of soy protein isolate (SPI) in terms of the salts concentration and addition order. When phosphates were added before emulsification, emulsion stability (ES) of SPI was improved at the concentration of 10 mM, while ES was decreased by addition of phosphates after emulsification. At high phosphate concentrations, ES of SPI was decreased by the addition of phosphates, regardless of the addition order. ES of SPI at the isoelectric point (pH 4.5) or in the presence of $CaCl_2$ was greatly enhanced by the phosphates. In both cases, the overall ES profile was found to be nearly similar to the solubility profile of SPI, indicating the positive relationship between solutibility and emulsion stability of SPI.

분리 대두 단백질의 유화 안정성에 관한 인산 염 $(Na_2HPO_4,\;K_2HPO_4)$의 농도와 첨가방법의 영향을 연구 하였다. 유화 과정 이전에 인산염을 첨가하였을 경우 10mM의 농도에서 유화 안정성이 증가하였으나, 유화 과정 이후에 첨가한 경우에는 유화 안정성이 감소하였다. 반면에 높은 인산 염 농도에서는 첨가 방법에 관계없이 유화 안정성이 감소하였다. 한편 분리대두 단백질의 등전점(pH 4.5)이나 $CaCl_2$의 존재 하에서 인산염을 첨가한 경우 유화 안정성은 크게 증가 하였으며, 이 때 전체적인 유화 안정성은 분리 대두 단백질의 용해도와 유사한 경향을 보였다. 이는 분리 대두 단백질의 유화 안정성은 그 용해도와 밀접한 관계가 있다는 것을 의미한다.

Keywords