Volatile components of chamomile(Matricaria Chamomilla L.) cultivated in Korea

한국산 카모밀의 향기 성분

  • Published : 1992.04.30

Abstract

The essential oils from whole plant, flower, seed, stem and leaves of domestic chamomile were extracted by simultaneous distillation-extraction and analyzed by GC/ MSD/IRD and retention index matching. The experimental results revealed the presence of over 31 volatile components. Major components were chamazulene, bisabolol, bisabolol oxide A, B. The contents of these major components which possess the pharmacological effects were found to be flower(75.1%), seed(76.6%), stem and leaves(10.09%), whole plant (48.9%), respectively, in domestic chamoile oil, whereas found to be flower(49.2%) in foreign chamomile oil. These results suggest that the usefulness of domestic chamomile is promising because of high contents of these four major components which posses pharmacological effects.

한국에서 재배된 카모밀(Matricaria chamomilla L.)을 꽃, 씨, 줄기와 잎, 전초 등 부위별로 채취하여 simultaneous distillation으로 추출하고 GC 및 GC/MSD/IRD로 31개 성분을 확인하였으여 또한 부위별로 함량을 비교하였다. 카모밀 성분중 약리기능이 있다고 알려졌고 품질의 지표물질인 4가지 주요성분, chamazulene, bisabolol oxide A, B, bisabolol의 함량이 꽃 75.1%, 씨 76.6%, 줄기와 잎 10.9%, 전초 48.9%로 꽃과 씨에 대량 함유하고 있으며 외국산 카모밀(꽃)의 정유중에는 49.2%가 함유되어 비교적 높은 함유량을 나타내고 있음을 확인하였다. 이러한 결과로 카모밀 정유는 herbal계의 향료 등 용도개발 식물로 활용가치가 있는 것으로 전망된다.

Keywords