Applied Biological Chemistry
- Volume 35 Issue 2
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- Pages.82-86
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- 1992
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- 2468-0834(pISSN)
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- 2468-0842(eISSN)
Antimutagenic effects of browning products reacted with polyphenol oxidase extracted from peach
복숭아 효소 갈변반응 생성물의 돌연변이원성 억제효과
- Ham, Seung-Shi (Department of Food Science and Technology, Kang-weon National University) ;
- Choi, Kyeong-Kun (Department of Food Science and Technology, Kang-weon National University)
- Published : 1992.04.30
Abstract
This research was carried out to investigate antimutagent effect of peach enzymatic browning reaction products(PEBRP) obtained by reacting each of polyphenol compounds with oxidase extracted from Korea-cultivated peach. In methods, rec-assay with B. subtilis strains
복숭아로부터 polyphenoloxidase를 추출하여 polyphenol 화합물인 caffeic acid, hydroxyhydroquinone, homocatechol 그리고 pyrogallol과 반응시켜 얻어진 4종류의 효소적 갈변반응 생성물의 생리작용을 검토한 결과 rec-assay와 돌연변이원성시험에서 돌연변이원성을 나타내지 않았다. 4종류의 시료모두 S-9Mix를 첨가한 돌연변이원성 억제활성 실험에서 B(a)p, Trp-P-1의 변이물질에 대한 Ca-PEBRP와 HCa-PEBRP가 80% 이상의 강한 돌연변이원성 억제활성을 나타내었음을 알 수 있었다. 또한 rec-assay에서도 강한 대조구인 MMC와 MNNG에 대해 Py-PEBRP경우 생육저지대차를 17 mm에서 5 mm로 감소시켜 돌연변이 억제활성이 있는 것으로 나타났고, Hca-PEBRP, HHQ-PEBRP 그리고 Py-PEBRP에