코지균 효소를 이용한 두유박의 단백질 용출

Extraction of proteins from soymilk residue using the enzymes from Aspergillus of oryzae

  • 이상민 (서울대학교 식품공학과) ;
  • 김재욱 (서울대학교 식품공학과)
  • Lee, Sang-Min (Department of Food Science and Technology, Seoul National University) ;
  • Kim, Ze-Uook (Department of Food Science and Technology, Seoul National University)
  • 발행 : 1992.02.29

초록

두유박에 함유되어 있는 불용성 형태의 단백질을 Aspergillus oryzae가 생산하는 효소를 이용하여 가용성 형태의 단백질로 용출시키기 위하여 효소작용 최적조건으로서 pH, 온도 및 소화시간을 결정한 다음 추출액의 아미노산 조성을 본 결과 두유박 용출을 위한 최적 pH는 7.5, 최적온도는 $50^{\circ}C$이며 12시간의 소화로 70%의 추출율을 보였다. 두유박에서 추출한 수용액의 아미노산 분석결과 methionine, cysteine, lysine 등의 필수아미노산이 두유박으로부터 상당량 분리되었으며 납두를 사용한 추출액보다 코지를 사용한 경우가 더 좋은 결과를 얻을 수 있었다.

To extract insoluble proteins of soymilk residue by microorganism, the soymilk residue was treated with crude enzyme solution from Aspergillus oryzae. Optimum conditions of pH, temperature and digestion time were determined, and amino acid composition of the extract was analyzed. The optimum pH for the extraction was 7.5, and the maximum extraction was obtained at $50^{\circ}C$. Under optimum conditions, the extractability with Koji reached to 70% in 12 hrs. The content of essential amino acids of extract was generally high and the composition of essential amino acid was good.

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