한국식품영양과학회지 (Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition)
- 제21권1호
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- Pages.29-35
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- 1992
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- 1226-3311(pISSN)
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- 2288-5978(eISSN)
수침과정 전후의 한국산 검정콩의 지질성분 변화에 관한 연구
Changes of Lipid Composition of Korean Black Soybean before and after Soaking
- Oh, Me-Kyong (Dept. of Food Science and Nutrition, Pusan National University) ;
- Rhee, Sook-Hee (Dept. of Food Science and Nutrition, Pusan National University) ;
- Cheigh, Hong-Sik (Dept. of Food Science and Nutrition, Pusan National University)
- 발행 : 1992.03.01
초록
수침이 진행되는 동안 한국산 검정콩의 수분 흡수는 수침 초기에 상당히 빠른 속도로 진행되었고 균일하게 완전히 수화(hydration)되는 시간은 약22시간 정도였다. 검정콩의 총지질중 중성지질은 89.1%, 당지질은 1.5%, 인지질은 9.4%였으며, 수침 후에도 그 조성은 비슷하였다. 그리고 중성지질 성분은 triglycerides(92.1%)가 대부분이었고 그 외 sterol esters와 hydrocarbons (3.0%), diglycerides (2.8%), free fatty acids (1.5%), free sterols (0.3%), monoglycerides (0.3%)순으로 함유되어 있었고, 수침 후에도 그 조성은 크게 변화하지 않았다. 당지질 성분은 esterified steryl glycosides(43.6%), steryl glycosides (26.6%), digalactosyl diglycerides(14.5%) 등이 주성분이었고 이러한 성분들은 수침으로 인해 약간 변화하였다. 인지질 성분은 phosphatidyl choline(41.6%) 및 phosphatidyl ethanolamine(39.5%)등이 가장 않았으며 이러한 성분들은 수침 과정 중 다소 감소하였고 phosphatidyl serine, phosphatidyl inositol, lysophosphatidyl choline등의 성분들은 약간 증가하였다. 총지질의 지방산 조성은 linoleic acid (51.1%), oleic acid (23.1%), palmitic acid(11.8%)등이 주성분으로 구성되어 있었고 중성지질에서는 이와 유사한 경향이었으나, 당지질과 인지질에서는 palmitic, linoleic acid등의 함량이 많았다. 수침 과정중 총지질, 중성지질의 지방산 조성 변화는 거의 없으나, 당지질의 지방산 조성은 미량씩의 증감의 변화가 있었고 인지질의 지방산 조성은 palmitic, oleic acid 등은 증가에 비해 linoleic, linolenic acid 등은 감소하였다.
Total lipids of Korean black soybean (Glycine man Merr) during soaking in water were extracted, purified and fractionated into three lipid classes, and then lipid contents and their fatty acid compositions were investigated. The lipids of the beans consisted of 89.1% neutral lipids, 1.5% glycolipids and 9.4% phospholipids, and these fractions did not change significantly during the soaking period. The neutral lipid fraction of the beans contained 92.1% triglyceride, 3.0% sterol esters and hydrocarbons, 2.8% diglyceride, 1.5% free fatty acids, 0.3% free sterols and 0.3% monoglyceride, and no significant changes were found in the composition of neutral lipid fraction from the soaked beans. Major components of the glycolipid fraction were esterified steryl glycosides (43.6%), steryl glycosides (26.6%) and digalactosyl diglycerides (14.5%), and these fractions did not change significantly during the soaking period. On the other hand, phosphatidyl choline (41.6%) and phosphatidyl ethanolamine (39.5%) were most abundant components found in the phospholipid fraction, and the contents of phospholipids changed a little during the soaking period. Linoleic acid, oleic acid and palmitic acid were the major fatty acids found in total lipids, neutral lipids, glycolipids and phospholipids. A few changes in the major fatty acid compositions of phospholipids were observed during the soaking period.