Repationship Between Moisture Content in Pod and Pod Dehiscence in Rape

유채 협실의 수분함량과 협열개와의 관계

  • Published : 1991.12.01

Abstract

Pod dehiscence in six rape varieties drying after harvest in the field was investigated with use of strain gauge. The development of rape pods was observed after 3-4 days of flowering. The length of pod and seed reached of their maximal size at the 20th and 35th days after flowering, respectively. The seed shape was nearly spherical 40 days after flowering, and pod width was maximal at the 45th days of flowering. Moisture content of seeds was 70% at cutting time, reduced to 30% at 5 days of drying in the plastic film house and 10% at 14 days. Pod dehiscence showed a diurnal change with moisture content of pods and relative humidity, and the dehiscence became difficult under low moisture content of pods and relative humidity of which seems to be related to the rapid drying condition of pod.

유채의 협열개에 관한 기초자료를 얻고자 strain gauge를 이용하여 예취 후의 건조 중에 있는 유채 양질의 협열개 난역도를 측정하였던 바 다음과 같은 결과를 얻었다. 1. 협실의 발육에서 협은 개화 후 3-4일째에는 육안으로 볼 수 있었으며, 협장은 20일째 중에, 종자의 장경은 35일째에 최대에 달했고, 40일째 쯤에는 종자가 거의 구형으로 되었으며, 45일째 쯤에는 협의 굵기가 최대에 달했다 2. 예취 후의 협실수분함량의 추이는 예취 당시가 70%였고 house내에서 5일정도 건조한 결과는 30%에 달했고 14일째까지는 10%정도였다 3. 협열개 난역도는 협실수분함량이나 상대습도에 대응한 일변화가 보였으며 협실수분함량 및 상대습도가 낮을 수록 협열개가 어려웠다.

Keywords