Varietal Differences of Pod Shedding

땅콩 낙협 정도의 품종간차이

  • Published : 1991.12.01

Abstract

This study was conducted to screen genetic stock for resistant to pod shedding. Materials used were 7 recommended varieties in Korea and 211 introduced varieties containing 94 Virginia type, 99 Spanish type and 18 Valencia type varieties. the days from seeding to first anthesis. number of mature pods per plant. 100 seeds weight and shedded pod ratio per total mature pod at harvesting were investigated. And the breaking tensile strength required to detach a pod from its gynophore was measured at a proper time for harvesting of each variety. In addition. factors related to pod shedding were discussed. The first anthesis of Spanish and Valencia types were earlier than that of Virginia type, but Korean recommended varieties which were recognized as Virginia type had relatively earlier anthesis. The varieties of Spanish type yielded more pods compared with those of Valencia and Virginia types. but Korean recom-mended varieties yielded slightly more pods than the others. Seeds weight of Korean recommended varieties was larger than not merely those of Spanish and Valencia types which were small seeds but also those of Virginia type which were large seeds. The breaking tensile strengths between pod and gynophore were various among the varieties belonging to same type. The strength was relatively strong in the Spanish type, but weak in both Virginia type and Korean recommended varieties. Therefore, pod shedding in the varieties of Spanish type was low and high in Virginia type and Korean recommended varieties. There were positive or negative correlations at the 0.1 % significan level among the days to first anthesis. number of pods per plant. seed weight, breaking tensile strength and shedding ratio. The pod shedding is considered a compound character that is affected by the factors such as breaking tensile strength between pod and gynophore, number of pods per plant and seed size.

땅콩의 낙협 저항성 유전 자원을 발굴하여 재배 및 육종의 소재로 활용하기 위하여, 우리나라 장려 품종 7종을 포함한 Virginia type 94품종, Spanish type 99품종 및 Valencia type 18품종등 합계 218품종을 공시하여 파종 후 개화까지의 소요 일수, 주당 성숙 협과수, 종실 100립중, 낙과와 자방병 사이의 인장강도 및 포장 낙협률등 주요 특성을 조사함과 동시에 낙협 저항성의 요인을 검토하였던 바 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 파종 후 개화까지의 소요 일수는 Spanish type 및 Valencia type의 품종들이 Virginia type의 품종들에 비해 짧은 편이었으며, 우리나라 장려 품종들은 비교적 짧은 편에 속하였다. 2. 주당 성숙 협과수는 Spanish type의 품종들이 Virginia type 및 Valencia type의 품종들에 비해 많은 편이었으며, 우리나라 장려 품종들은 비교적 많은 편에 속하였다. 3. 종실 100입중은 우리나라 장려 품종들이 소입중인 Spanish type 및 Valencia type의 품종들은 물론, 같은 대립중인 Virginia type의 품종들보다도 무거운 편이었다 4. 협과와 자방병 사이의 인장강도는 품종에 따라 다양하였으나, Spanish type의 품종들이 비교적 강한 편이었고 우리나라 장려 품종들과 Virginia type의 품종들이 비교적 약한 편이었는데, 포장 낙협률은 우리나라 장려 품종들과 Virginia type의 품종들이 비교적 높은 편이었고 Spanish type의 품종들이 비교적 낮은 편이있다. 5. 파종 후 개화가지의 소요 일수, 주당 성숙 협과수, 종실 100입중, 협화와 자방병 사이의 인장강도 및 포장 낙협률 사이에는 각각 높은 산관관계가 인정되었으며, 특히 포장 낙협률은 협과와 자방병 사이의 인장강도, 주당 성숙 협과수 및 종실 100입중 등 여러가지 요인들의 복합 작용에 의해 발현되는 형질인 것으로 생각되었다.

Keywords