Effects of Long-Term Ozone Exposure and Dietary Factors on Lipid Peroxidation in Lung & Liver Tissues of Mice

장기간의 오존조사와 식이요인이 생쥐의 폐와 간조직의 치질과산화에 미치는 영향

  • Lee, Hye-Sung (Department of Home Economics Education, Kyungpook Nat. University) ;
  • A, Saari Csallany (Department of Food Science & Nutrition, University of Minnesota, U.S.A.)
  • Published : 1991.02.01

Abstract

The chronic effects of long-term ozone exposure and dietary factors on the lipid peroxidation were investigated in mouse lung and liver tissues. Eighteen groups of mice were exposed to ozone(0.25 or 0.50 ppm) or ambient air over an 18-month period. Within each esposure regimen. animals were fed diets containing different levels of antioxidants and unsaturated fat. Ozone exposure did not have an effect on the production of thiobarbituric acid-reactive substances in lung and liver or free malondialdehyde in the liver at all levels of dietary vitamin E. An inverse relationship between the level of vitamin I supplementation and the concentration of lipid peroxidation products was observed. Results indicate the possible adaptation of animals to long-term continuous ozone exposure by unknown mechanism and the effectiveness of dietary vitamin I at sufficient level(30ppm) to protect against tissue lipid peroxidation regardless of the degree of unsaturation of the dietary fat.

장기간의 연속적 오존조사와 식이항산화제 및 식이지방의 불포화도가 생쥐의 폐와 간조직의 지질산화에 미치는 영향을 조사하였다. 실험동물들은 각각 0.25ppm, 0.50ppm의 오존 또는 정상적 대기환경에서 18개월간 식이항산화제의 수준과 식이지방의 불포화도를 달리한 실험식이들에 의해 사육되었으며 조직의 지질과산화의 정도는 Thiobarbituric acid 반응물질의 농도와 free malonaldehyde의 농도에 의해 측정되었다. 본 연구의 결과, 장기간의 오존조사는 실험식이의 종류에 관계없이 폐조직과 간조직의 지질과산화를 유도하지 않음이 발견되었으며 식이중 비타민 E의 함량과 조직 의 지질과산화생성물의 농도와는 역의 관계를 나타냈고 적절한 식이비타민 E 의 첨가(30ppm)는 식이지방의 불포화도에 관계없이 조직의 지질과산화를 억제하는데 효과적임에 관찰되었다.

Keywords