향신재료를 이용한 Oleoresin 제조에 관한 연구 1. 고추 Oleoresin의 추출

Studies on Oleoresin Product from Spices 1. Extraction of Red Pepper Oleoresin

  • 배태진 (여수수산대학 식품공학과) ;
  • 최옥수 (부산여자대학교 식품영양학과) ;
  • 박재림 (부산여자대학교 식품영양학과) ;
  • 김무남 (부산여자대학교 식품영양학과) ;
  • 한봉호 (부산수산대학교 식품공학과)
  • 발행 : 1991.12.01

초록

고추의 효율적인 이용의 방안으로서 고추 oleoresin추출조건의 구명(究明)과 저장중인 품질변화에 대해서 실험하였다. 고추 oleoresin의 최적 추출용 매로는 사용한 8가지 용매중에서 acetone이 가장 좋았으며, 분쇄한 건조고추의 입자크기는 100 mesh, 시료중량에 대한 용매의 혼합비율은 1 : 3(w/w) 및 추출온도는 $25^{\circ}C$에서 가장 효과적으로 추출되었다. 추출수율을 기준으로 적정 추출시간은 5시간이였으며, 이상의 최적 추출조건에서의 oleoresin 수율은 18.7%였다.

To improve the utilization of red pepper, the extracting conditions of oleoresin, such as kind of solvents, particle sizes of a sample, sample to solvent ratios, extraction temperatures and times, were studied. Among eight solvents used for oleoresin extraction from red pepper, the optimal solvent was acetone. The most appropriate particle size of red pepper powder, extracting temperature and mixing ratio of red pepper to acetone were 100 mesh, $25^{\circ}C$ and 1 to 3(w/w), respectively. The basis of yield in oleoresin extraction, optimum extracting time was about 5 hours. The yield of oleoresin under the above-mentioned conditions was 18.7%.

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