Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition (한국식품영양과학회지)
- Volume 20 Issue 5
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- Pages.488-493
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- 1991
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- 1226-3311(pISSN)
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- 2288-5978(eISSN)
Characteristics of Plygalacturonase Produced from lactobacillus acidophilus
Lactobacillus acidophius가 생성하는 Polygalacturonase의 성질
Abstract
The characteristics of endogenous and exogenous polygalacturonase(PG) produced from L. acidophilus were investigated as one of the serial studies on the fermentation of Chinese cabbage kimchi using L. acidophilus. Apparent molecular weigth of endogenous and exogenous PG were estimated to be 420,000 and 500,000 daltons by the method of gel filtration and Vmax of the enzymes 8.0 and
Lactobacilus acidophilus를 이용한 배추김치제조 연구의 일환으로 이 균이 생성하는 김치의 연화와 밀접한 관련이 있는 효소의 하나인 polygalacturonase(PG)의 성질을 균체내 및 균체외 PG로 나누어 조사하였다. Gel 여과법에 의하여 측정한 균체내외 PG의 개략적인 분자량은 각각 420,000 및 500,000dalton 이었으며, Km값은 다같이 4.0mg/ml이었고, Vmax는 각각 8.0 및