대두 단백섬유의 미세구조 연구

Microstructural analyses of soyprotein fibers

  • 김지천 (한국과학기술원 생명과학과) ;
  • 조숙자 (서원대학교 가정교욱학과) ;
  • 변평화 (동덕여자대학교 식품영양과) ;
  • 윤석권 (동덕여자대학교 식품영양과) ;
  • 이기춘 (텍사스 A & M 대학교 식품단백 연구소) ;
  • 변시명 (한국과학기술원 생명과학과)
  • Kim, J.C. (Department of Life Science, Korea Advanced Institute of Science and Technology(KAIST)) ;
  • Cho, S.J. (Department of Home Economics Education, Seo Won University) ;
  • Byun, P.H. (Department of Food Science and Nutrition, Dong Duk University) ;
  • Yoon, S.K. (Department of Food Science and Nutrition, Dong Duk University) ;
  • Rhee, K.C. (Food Protein Research Institute, Texas A & M University) ;
  • Byun, S.M. (Department of Life Science, Korea Advanced Institute of Science and Technology(KAIST))
  • 발행 : 1991.12.30

초록

대두단백 섬유의 texture 분석을 위한 도구로서, 그들의 미세구조를 관찰하였다. 미세구조와 texture profile analysis 결과, 대두단백 섬유의 구조를 유지 및 결정하는 인자중 disulfide 결합과 수소결합이 가장 중요한 인자중의 하나임을 확인하였다. 이와함께 대두단백 섬유의 원료물질인 대두단백질 수화물과 dope의 미세구조도 관찰하였다.

As a tool for the texture analyses of the soyprotein fibers, the scanning electron microscopical microstructure were studied. With the results of TPA(Texture Profile Analysis), microstructural analyses of the soyprotein fibers showed that the disulfide and hydrogen bonds are one of the most important factors determining the shape and maintenance of fiber struture. The microstructures of the hydrated soyprotein dispersion and dope, as starting materials of the soyprotein fiber were presented.

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