Volatile flavor components of Jindalrae flower(Korean azalea flower, Rhododendron mucronulatum Turczaninow)

진달래꽃의 휘발성 성분에 관한 연구

  • Chung, Tae-Yung (Department of Food & Nutrition, Pusan National University) ;
  • Lee, Seung-Eun (Department of Food & Nutrition, Pusan National University)
  • 정태영 (부산대학교 식품영양학과) ;
  • 이승은 (부산대학교 식품영양학과)
  • Published : 1991.12.30

Abstract

The whole volatile flavor concentrate obtained from Jindalrae flower was separated into hydrocarbon and oxygen-containing compound(OCC) fractions, and the OCC-fraction was further separated by column chromatography into nine sub-fractions, respectively. These fractions were analyzed by gas chromatography and combined gas chromatography/mass spectroscopy. One hundred and sixty-two components, including 61 hydrocarbons, 18 aldehydes, 18 esters, 41 alcohols, 3 ketones, 4 oxides, 8 acids, 6 phenols and 3 miscellaneous components, were identified.

진달래꽃으로부터 얻어진 전취발성 농축물은 column chromatography 수법으로 탄화수소 및 함산소 구분으로 분획되었으며, 함산소 구분은 column chromatography에 의해서 9개의 sub-fraction으로 다시 분획되었다. 전휘발성 농축물, 탄화수소 구분, 함산소 구분 및 9개의 sub-fraction은 모두 GC 및 GC-MS에 의해서 분석되었다. 분석결과, 총 162 성분이 분리 동정되었으며 이들은 61개의 탄화수소, 18개의 aldehyde, 18개의 ester, 41개의 alcohol, 3개의 ketone, 4개의 oxide, 8개의 산, 6개의 phenol 및 기타 3 성분으로 구성되었다.

Keywords