Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition (한국식품영양과학회지)
- Volume 19 Issue 6
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- Pages.625-635
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- 1990
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- 1226-3311(pISSN)
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- 2288-5978(eISSN)
Partial Purification and Some Properties of Amylases from Germinating Corn(Zea mays L.)
발아 옥수수 amylases의 정제 및 특성
- Lee, Tae-Ho (Dept. of Microbiology Pusan National University) ;
- Jung, Tae-Yung (Dept. of Food and Nutrition Pusan National University) ;
- Park, Mi-yeon (Central Research institute of Medicine, Department of Medicine, Inje University)
- Published : 1990.12.01
Abstract
The purpose of this study was focused on investigation of biochemical properties of amylases in germinating corn(Zea mays L.) the amylase(I), (II) and (III) from germinating corn seeds were partially purified by ammonium sulfate precipitation, DEAE-Sephadex A-50 ion exchange column chromatography and Sephadex G-100 gel filtration. The last step was effective for separation of the corn amylases to a homogeneous slate. the purified amylase(I) was identified as a kind of
발아중인 옥수수에서의 전분의 가수분해효소인 amylases의 종류를 규명하고자 황산 암모늄염석법, DEAE-Sephadex A-50을 이 용한 이온교환칼럼법과 Sephadex G-100 Gel filtration chromatography 방법으로 정제하였으며 전분가수분해 효소는 3개의 peak가 나타났으며, 이를 각각 모아서 정제한 결과 각각의 비활성은 70.47(units/mg), 62.98(units/mg), 80.39(units/mg)으로 저단백식품의 하나인 옥수수임에도 불구하고 높은 활성을 나타내었다. 이것은 발아중 가수분해되는 전분체내에 이 효소의 작용이 커졌음을 유리당의 양이 증가하였음으로 알 수 있었다. 또한 고속액체 크로마토그라피를 이용하여 분석한 결과 3종류의 amylases중에 amylases(I)은
Keywords