Formation of W/O/W Emulsions in W/O Emulsions

W/O형 에멀젼 중의 O/W/O형 에멀젼 생성

  • 하영득 (계명대학교 자연대학 식품가공학과) ;
  • 강우원 (계명대학교 자연대학 식품가공학과)
  • Published : 1990.12.01

Abstract

The addition of water into oil phase containing hydrophobic emulsifier while stirring forms W/O emulsions. When dispersed phase increase up to a certain extent, phase inversion into O/W emulsions occurs and just before phase inversion O/W/O emulsions exist in a mixed state with W/O emulsions. Thus this experiment was carried out to examine O/W/O emulsions formation in W/O emulsions. The viscosity of sample emulsions(water phase: $H_2O$, oil phase : TGCR-containing olive oil) was measured at the shear rate of 1.92 to 384 per second and at temperature of 25$\pm$0.1$^{\circ}C$, and the development of O/W/O emulsions evaluated from the difference between theoretical and measured values by substituting measured value for Mooney's equation. The formation of O/W/O emulsions tended to be high in sample emulsions just before phase inversion and increase with decreasing TGCR concentrations. This result suggests that high viscosity observed right before phase inversion may also be caused by the formation of O/W/O emulsions.

전상이 일어나기 직전의 W/O형 에멀젼에는 W/O형 에멀젼과 섞여 O/W/O 형 에멀젼이 생성한다는 것을 알았다. 그래서 W/O형 에멀젼 중에 분산된 O/W/O형 분산의 정도를 평가하기 위한 목적으로 시료 에멀젼(수상 :물, 유상 TGCR을 함유한 올리브유)을 원추 평판형 회전 점도계를 사용하여 전단속도 1.92-384sec$^{-1}$(온도 25$\pm$0.1$^{\circ}C$)에서 점도를 측정하고 이 값을 Mooney의 점도식에 대입하여 이론치와 실측치의 차로부터 O/W/O형 분산의 정도를 평가했다. O/W/O형 에멀젼의 생성은 전상 직전의 시료에서 높았고, 유화제인 TGCR의 농도가 낮을수록 O/W/O형 에멀젼의 생성이 증가되는 경향이 나타났다. 이러한 사실로부터 W/O형 에멀젼이 전상 직전 부근에서 이론적으로 설명할 수 없는 고점도 현상이 전상직전의 O/W/O형 에멀젼의 생성에 의해서도 일어날 가능성이 있다고 사료된다.

Keywords