Effect of Fish Oil Ingestion on Serum Apoprotein and Platelet Function in Healthy Young Females

어유의 섭취가 젊은 여성의 혈청 Apoprotein 및 혈소판 기능에 미치는 영향

  • 장현숙 (안동대학 식품영양학과)
  • Published : 1990.06.01

Abstract

This study was designed to investigate the effect of supplementation of fish oil on serum apoprotein and platelet function in healthy young females. Eighteen female college students were divided into 3 groups. Each group fed a typical Korean diet supplemented with 15g, 12g, and 9g of fish oil respectively for 1-week. Blood samples were obtained 4 times, before supplementation, immediately after, 1-week after and 3-week after stopping supplementation. After 6-week break, the doses of fish oil were interchanged among 3 groups and the experiment was repeated to reduce interindividual variation. The concentration of apoprotein A, apoprotein B in the serum samples and the platelet adhesion, the platelet aggregation and bleeding time were determined immediately after supplementation of fish oil, 1-week after and 3-week after stopping supplementation and then the value compared with those of before supplementation period. The results obtained are summarized as follows: Serum apoprotein A levels decreased significantly(p<0.05), immediately after supplementation of fish oil in the 15g group. The serum apoprotein B levels did not show significant change. The platelet adhesion decreased significantly(p<0.05) 1-week after supplementation of fish oil in the 15g group. The platelet aggregation decreased significantly(p<0.01) immedeately after supplementation of fish oil in the 15g group.

$\omega$-3계 지방산의 함량이 많은 어유는 혈청지질을 저하시키고, $\omega$-6계의 arachidonic acid로 부터 thromboxane $A_2$ 및 prostagtandin I$_2$의 생성을 억제하며 동시에 $\omega$-3계의 eicosapentaenoic acid로 부터 thromboxane $A_3$ 및 prostagrandin I$_3$를 소량 합성하므로 동맥경화증의 위험을 감소시킨다고 보고 되어 있다. 그러나, 어유의 효과가 식이중 지방함량이 낮은 수준에서 더 현저한가에 대해서는 확실히 알려져 있지 않다. 본 연구는 서양인과 식사내용이 다르며 또한 관상동맥성 심장질환의 예견 인자가 다른 한국인에 있어서 1일 9g, 12g 및 15g의 어유를 1주간 투여한 후 혈청 apoprotein 및 혈소판기능을 조사하여 동맥경화증 및 관상동맥성 심장질환의 예방식이로서 어유섭취의 효과를 알아보고자 계획되었다. 실험대상은 단체생활을 하는 건강한 여대생으로 평균연령은 21세(20~22세), 평균신장은 160.4cm(158~166cm), 평균체중은 53.4(46~58.5kg)이었으며 실험군은 3군으로 나누어서 한 군에 6명씩 총 18명을 실험대상으로 하였다. 각 실험군에 따라 1일 각각 9g, 12g 및 15g의 어유를 1주간 투여하였다. 일차 실험은 어유투여 전과 각 실험군에 따라 일정량의 어유를 1주간 투여한 직후, 어유투여를 중한한 1주째 및 3주째에 채혈하여 각각 점사를 실시하였다. 이차실험은 일차실험 종료후 6주간의 자유식사를 달리하여 동일한 방법으로 채혈하여서 혈청 apoprotein, 혈소판 기능검사 및 출혈시간을 조사한 결과는 다음과 같다. apoA는 어유투여후 15g군에서 어유투여직후 유의적인 감소(p<0.05>를 나타내었다. apoB는 어유투여 후 유의적인 변화를 나타내지 않았다. 혈소판 수는 어유투여후 감소하는 경향을 보였으며 형소판 부착능은 어유투여 후 감소하는 경향을 보였으나, 유의적인 감소(p<0.05)는 어유 15g 투여군에서 투여 중단 1주째에 나타났다. 혈소판 응집능은 감소하는 경향을 보였으나 유의적인 감소(P<0.01)는 어유 15g 투여군에서 투여 직후에 유의적인 감소(p<0.01)를 나타내었다. Bleeding Time은 길어지는 경향을 보였으나 유의적인 변화(p<0.05)는 어유투여 중단 3주째에 나타났다. 각 기간에 있어서 투여한 어유의 양에 따른 혈청 apoprotein 함량 및 혈소판 기능의 유의적인 차이는 나타나지 않았다.

Keywords