Effects of Low Temperature on the IAA Level in Etiolated Pea(Pisum sativum L. var. Sparkle) Seedlings

백색 완두유묘 중의 IAA 수준에 미치는 저온의 영향

  • Park, Ro-Dong (Department of Agricultural Chemistry, Chonnam National University) ;
  • Ahn, Seoung-Hee (Department of Agricultural Chemistry, Chonnam National University) ;
  • Kim, Kwang-Sik (Department of Agricultural Chemistry, Chonnam National University) ;
  • Park, Chang-Kyu (Department of Agricultural Chemistry, Seoul National University)
  • Published : 1990.03.31

Abstract

Little is known about the regulation of IAA level in plants under low temperature. On exposing 6-day-old etiolated pea(Pisum sativum L. var. Sparkle) seedlings grown at $25^{\circ}$ to $5^{\circ}$ for 3 days, free IAA level decreased from 17.6 to 4.9 ng/g fresh weight(that is, from 68 to 10 pmol/shoot) and total IAA level from 113.2 to 60.8 ng/g FW. The level of free tryptophan, precusor of IAA, also decreased from 583 to 414 nmol/g FW and that of free phenylalanine and tyrosine, products of shikimic acid pathway along with tryptophan, decreased from 3,168 to 2,327 nmol/g FW. Thus low temperature was found to down-regulate the level of endogenous IAA, in part, by reducing tryptophan biosynthesis in etiolated pea shoots.

저온에서 일어나는 식물생육의 억제와 식물생장조절물질의 하나인 IAA 수준의 조절을 알아보기 위하여 암실재배한 백색 완두유묘를 재료로 저온처리에 따른 생육과 IAA 수준의 변화를 조사하였다. $25^{\circ}C$에서 성장한 백색 완두유묘는 $5^{\circ}C$의 저온에 접하면 생장이 거의 정지하였다. 유리 IAA 수준은 생체중 기준 상온묘의 17.6 ng/g에서 3일간 저온처리시에 4.9 ng/g으로, 총 IAA 수준은 113.2 ng/g에서 60.8 ng/g으로 현저하게 감소하였다. IAA의 전구체인 트립토판 수준은 생체중 기준 상온묘의 583 nmol/g에서 저온처리시에 414 nmol/g으로 약 30 % 감소하였으며, 시킴산경로에 의하여 트립토판과 함께 생합성되는 페닐알라닌과 티로신 수준도 감소하였다. 이 결과는 저온에서 IAA의 전구체인 트립토판 생합성의 억제를 통하여 IAA 수준을 일부 하향조절할 수 있을 것임을 시사한다.

Keywords