Comparison of Sorption Characteristics of Several Soybean Varieties

콩 품종별 흡습특성 비교

  • Kim, Dong-Hee (Department of Food Science and Nutrition, Sook Myung Women's University) ;
  • Yum, Cho-Ae (Department of Food Science and Nutrition, Sook Myung Women's University) ;
  • Kim, Woo-Jung (Department of Food Science, King Sejong University)
  • 김동희 (숙명여자대학교 식품영양학과) ;
  • 염초애 (숙명여자대학교 식품영양학과) ;
  • 김우정 (세종대학교 식품과학과)
  • Published : 1990.03.31

Abstract

Seven varieties of soybeans(Paldal, Danyeob, Jangbaek, Baegun, Jangyeob and 2 cultivars of Local 1 and Local 2) were investigated to compare the sorption characteristics during storage of various relative humidities. The sorption isotherm curve determined at RH range of $33{\sim}92\;%$ and $4^{\circ}C$ and $25^{\circ}C$ showed that moisture contents of soybeans was higher at $4^{\circ}C$ than those values at $25^{\circ}C$ for overall water activities of 0.33{\sim}0.92$. The Paldal was the highest moisture content at $4^{\circ}C$ while that value of Baegun was the highest at $25^{\circ}C$. The change in moisture content with storage time was expressed by log(dw/dt)=b log(t)+log a and the value of (dw/dt)${\times}10^3$ was decreased logarithmically. The Paldal was comparatively the highest initial absorption rate and the value of -b in seven varieties decreased as the relative humidity increased from 33 % to 92 %.

7개 품종의 콩(팔달, 단엽, 장백, 백운, 장엽, Local 1, Local 2)에 대한 흡습특성이 온도, 상대습도를 달리한 조건에서 조사되었다. 이들 콩의 평형상대습도는 $4^{\circ}C$$25^{\circ}C$보다 전반적으로 높았으며 탈습은$4^{\circ}C$에서는 RH 44 % 이하에서, $25^{\circ}C$에서는 RH 52 % 이하에서 일어났다. 또한 흡습은 $25^{\circ}C$에서는 RH 80% 이하에서 저장 10일에 평형수분함량에 도달하였으나 $4^{\circ}C$에서는 RH 73 % 이상에서 부터 저장 10일 후 계속 수분함량이 증가하였다. $4^{\circ}C$에서 팔달의 평형수분함량이 높게 나타났으며 $25^{\circ}C$에서는 백운의 평형 수분함량이 비교적 높게 나타났다. 저장시간별 수분함량의 변화속도를 log(dw/dt)=b log(t)+log a의 식을 이용하여 예측한 결과 저장시간이 증가함에 따라 (dw/dt)${\times}10^3$의 값은 대수함수적으로 감소하였으며 상대 습도가 높아지면서 -b 값은 낮아졌다. 초기흡습속도는 상대습도가 증가할수록 높아졌으며 시료품종중 팔달의 값이 비교적 가장 높았다.

Keywords