한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제22권7호
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- Pages.767-773
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- 1990
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- 0367-6293(pISSN)
상이한 조건에서 저장한 버터로부터 생성된 콜레스테롤 산화물의 양적변화
Quantitative Changes of Cholesterol Oxides Formed in Butter under Varied Storage Conditions
- Chang, Young-Sang (Technology Development Institute, Nong Shim Co. Ltd.) ;
- Yang, Joo-Hong (Department of Food Science and Technology, Dongguk University) ;
- Shin, Hyo-Sun (Department of Food Science and Technology, Dongguk University)
- 발행 : 1990.12.01
초록
버터 중 콜레스테롤의 산화안정성에 대한 저장조건의 영향을 연구하기 위하여 버터를 포장한 것과 포장하지 않은 것을 저온과 상온에서 암소와 광원(형광등 및 자외선등)으로 조사하면서 각각 일정기간 저장하는 동안 생성되는 콜레스테롤 산화물을 GC-MS에 의하여 분리 정량하였다. 포장한 버터를 상온과 저온의 암소에서 같은 조건에서 형광등과 자외선등으로 조사하면서, 각각 8주간 저장하였을 경우 콜레스테롤 산화물은 생성되지 않았다. 포장하지 않은 버터를 상온에서 자외선등으로 조사하였을 때는 저장 2, 4, 6, 8주에 다같이
The effect of storage conditions on the oxidative stability of cholesterol in butter was studied by quantifying cholesterol oxides by GC-MS. Experimental variables for storage conditions were packaging, storage temperature, light source, and storage period. No cholesterol oxides were detected from packaged butter under all storage conditions. When unpackaged butter was stored under ultraviolet light at ambient temperature,