Browning end Color Characteristics in Mushrooms (Agaricus bisporus) As Influenced by ionizing Energy

버섯의 갈변 및 색도에 대한 전리에너지의 영향

  • Published : 1990.10.01

Abstract

Browning and color characteristics of stored mushrooms (Agaricus bisporus)following ionizing irradiation were investigated in connection with quality deterioration. The phenolic compounds of stored mushrooms showed a gradual decreasing tendency, while extractable browning pigments apparently rose from around 3days of storage under the conditions of $9{\pm}1^{\circ}C,\;80{\pm}7%$ RH and packaging with a corrugated paper box wrapped up in PE. ${\gamma}-irradiation$ at 2 to 3 kGy resulted in a significant reduction of their changes. Immediately after treatment, irradiated mushrooms were more discolored, i.e. a lower Hunter L value and higher Hunter a and b values than control. However, the subsequent storage for 15 days resulted in a preventive influence of ionizing energy on mushroom discoloration. This beneficial effect of ionizing energy was somewhat higher in the pilei than in the stipes of mushrooms and was found to increase lineally with increasing doses up to 3 kGy.

백색종 양송이의 보존기간 연장을 위한 전리에너지 처리가 저장중 버섯의 갈변현상과 색도에 미치는 영향을 조사하였다. 버섯의 갈변현상과 관련된 polyphenol성 화합물은 저장 중 $(9{\pm}1^{\circ}C,\;80{\pm}7%\;RH$, 20일간) 감소하였고 갈변색소는 저장 후 3일경부터 크게 증가하였으며, 이들의 증감현상은 2-3kGy의 감마선 조사로서 유의적으로 감소되었다. 포장된(종이상자와 PE) 버섯의 갓 및 줄기 부위의 표피와 내부조직에 대한 기계적 색도 측정에서 감마선은 처리직후 Hurter L값(백색도)의 감소와 a 및 b값(적색도 및 황색도)의 증가현상을 초래하였으나 저장 후 15일까지 버섯의 변색방지 효과를 뚜렷이 나타내었다. 이 같은 효과는 줄기에 비해 갓 부분에서 높았으며 조사선량(1-3kGy)에도 비례하였다.

Keywords