Production of $\beta$-Galactosidase from Alkalophilic Bacillus sp. (II)

호알카리성 Bacillus sp.로부터 $\beta$-Galactosidase의 생산(II)

  • 유주현 (연세대학교 공과대학 식품공학과) ;
  • 윤성식 (연세대학교 공과대학 식품공학과)
  • Published : 1989.10.01

Abstract

A $\beta$-Galactosidase producing strain, Alkalophilic Bacillus sp, YS-309, has been isolated from soil sample. The strain was capable of producing large amount of intracellular $\beta$-galactosidase in the alkaline media rather than in the neutral media. The preferable medium composition has been determined to be as follows: 0.5% lactose, 0.5% yeast extract, 0.5% soybean meal, 0.1% KH$_2$PO$_4$, 0.02% MgSO$_4$7$H_2O$ 0,0.6% Na$_2$CO$_3$ (pH 9.9). The enzyme was produced by lactose or IPTG as in-ducer. But both Enzyme synthesis and cellular growth were decreased when lactose was added at the higher concentrations than 1.5% (v/v).

토양으로부터 분리한 호알카리성 Bucillus sp. YS-309는 $\beta$-galactosidase 생산력이 강력하였으며 중성배지 보다도 알카리배지 중에서 균체생육 및 효소생산량이 많았다. 이 분리균의 최적 배양조건은 lactose 0.5%, yeast extract 0.5%, defatted soybean meal extract 0.6%(v/v)가 함유된 PH9.9의 알카리 배지를 사용하였을 때 얻어졌다. 이 때의 배양온도는 4$0^{\circ}C$, 배양시간은 24-30시간의 바람직한 것으로 나타났다. 또 IPTG와 lactose에 의해 효소생산이 유도적으로 증가하였으며 전자는 후자의 3배 효과가 있었다. Lactose 농도도 균체생육 및 효소생산에 영향을 미쳤으며 그 농도가 1.5% 이상 배지 중에 첨가되면 균체생육 및 효소생산이 모두 감소하였다.

Keywords