초록
여러가지 염이 sisomicin 발효에 미치는 영향에 대해 살펴본 결과, CoCl$_2$만이 항생물질 생성의 대사반응에 cofactor로서 작용하였으며 16.8 $\mu$M에서 최대항생물질의 수율이 얻어졌다. 한편, 앞의 경우보다 훨씬 높은 염농도에서 ZnSO$_4$, KH$_2$PO$_4$, FeSO$_4$그리고 MgSO$_4$가 각각 발효배지에 첨가되었다. ZnSO$_4$와 KH$_2$PO$_4$는 전혀 효과가 없었으나 FeSO$_4$는 약간 항생물질 수율의 향상을 가져왔다. 그러나 MgSO$_4$의 경우, 매우 높은 염농도에서도 균체생육의 저해가 약간 일어났으며, 최종 항생물질의 수율은 100% 이상 증가되었다. 이러한 결과는 부분적으로 발효 중 균체내에 생성된 항생물질이 균체외로 유출되는 효과가 증진된 것에 기인한다.
Effects of mineral salts on sisomicin fermentation were investigated. The optimal concentration of CoCl$_2$for accomplishing a high antibiotic yield was found to be 16.8 $\mu$M at which it could function as a cofactor. At this level the other mineral salts tested had no effect. On the other hand, at much higher concentration levels (above 1 mM), four mineral salts such as ZnSO$_4$, KH$_2$PO$_4$, FeSO$_4$and MgSO$_4$were used in order to liberate the intracellular sisomicin out-side the cells, because the sisomicin accumulated mostly in cells and it was supposed to limit the improvement of antibiotic yield. ZnSO$_4$and KH$_2$PO$_4$had no effect at all, and FeSO$_4$brought about some improvement. However, by keeping the concentration of MgSO$_4$to be 25 mM or higher in culture broths, the antibiotic yield could be improved by more than 100%, partially due to the enhanced liberation of the intracellular antibiotic.