Journal of Food Hygiene and Safety (한국식품위생안전성학회지)
- Volume 4 Issue 3
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- Pages.177-184
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- 1989
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- 1229-1153(pISSN)
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- 2465-9223(eISSN)
Hygienic Studies on Agricultural Products in Youngnam districts (Part III) On the contents of Inorganic Compound
영남지방 농산물에 대한 위생학적 연구(제3보) 무기성분 함량에 관하여
Abstract
Contents of inorganic compounds in various cereals (Rice: 62, Barley: 39, Soybean: 58, Unhulled barley: 59) collected from Youngnam Districts in 1989 were determined by the atomic absorption spectophotometer. The results abtained as follows: The ranges of zinc level in rice, barley, soybean and unhulled barley were 46.91-76.28 ppm, 42.24-77.06 ppm, 73.39-103.69 ppm and 48.08-272.49 ppm, and those of manganes in each samples were 4.96-14.75 ppm, 20.62-16.28 ppm, 23.31-42.488 ppm and 23.52-30.15 ppm respectively. The ranges of iron level in rice, barley, soybean and unhulled barley were 65.38-141.33 ppm, 52.22-133.25 ppm, 106.32-240.20 ppm and 66.44-108.64 ppm, and those of calcium in each samples were 10.25-33.67 ppm, 68.94-136.62 ppm, 492.20-967.84 ppm and 75.30-165.85 ppm respectively. Meanwhile, contents of sodium in rice, barley, soybean and unhulled barley were 291.60-453.60 ppm, 462.25-773.60 ppm, 463.83-792.67 ppm and 777.90-950.90 ppm and those of potassium in above samples were 716.00-1180.60 ppm, 1363.60-1686.00 ppm, 2233.84-2792.67 ppm and 2042.10-2141.46 ppm respectively.
1989년 5월 중 영남지방에서 생산된 쌀 : 62점, 보리 : 39점, 대두 : 58점 그리고 겉보리 : 59점 등 총 218점을 수집하여 곡류별로 무기질 함량을 분석한 결과는 다음과 같다. 아연의 지역별 평균함량은 쌀 : 46.91-76.28 ppm, 보리 : 42.24-77.06 ppm, 대두 : 73.39-103.69 ppm 그리고 겉보리에 있어서 48.03-272.49 ppm을 나타내었고, 망간의 경우는 쌀 : 4.96-14.75 ppm, 보리 : 10.62-16.28 ppm 대두 : 23.32-42.48 ppm 그리고 겉보리에 있어서 각각 23.52-30.15 ppm으로 나타났다. 또한 철의 지역별 평균함량은 쌀 : 65.38-141.33 ppm, 보리 : 59.22-133.25 ppm , 대두 : 106.32-240.20 ppm, 겉보리 : 66.44-108.63 ppm이었으며 , 칼슘의 경우는 쌀 : 10.25-33.67 ppm, 보리 : 68.84-136.62 ppm , 대두 : 492.20-967.84 ppm 그리고 겉보리 : 75.30-165.85 ppm으로 대두>보리>겉보리>쌀 순으로 함유되어 있었다. 한편 나트륨의 지역별 평균함량은 쌀:291.60-453.60 ppm, 보리 : 462.25-773.60 ppm, 대두:463.83-792.67 ppm 그리고 겉보리 : 777.90-950.90 ppm으로 나타났고, 칼륨은 쌀 : 716.00-1180.60 ppm, 보리 : 1363.60-1686.00 ppm, 대두 : 2233.83-2792.67 ppm그리고 겉보리 : 2042.10-2141.46 ppm을 각각 함유하여 지역별로 큰 차이를 보였다.