Studies on the Light-Induced Mitochondrial ATPase in Pleurotus ostreatus

느타리버섯 중의 광감응성 Mitochondrial ATPase에 관한 연구

  • Lee, Kap-Duk (Department of Chemistry, College of Natural Sciences, Dongguk University) ;
  • Min, Tae-Jin (Department of Chemistry, College of Science, Dongguk University)
  • 이갑득 (동국대학교 경주캠퍼스 자연과학대학 화학과) ;
  • 민태진 (동국대학교 이과대학 화학과)
  • Published : 1989.12.01

Abstract

Mitochondria in Pleurotus ostreatus was purified by stepped sucrose density gradient centrifugation. The activity of mitochondrial ATPase has been investigated during various times of illumination at each wavelength in the range of 400 nm to 700 nm. The mitochondrial ATPase activity was simulated 1,7 fold by 580 nm illumination compared with the broad wavelength group. The mitochondrial ATPase activity according to various times of illumination was stimulated 2.2 fold for 10 seconds at 580 nm compared with the broad wavelength group. The optimum pH and temperature of the mitochondrial ATPase were 7.4 and $60^{\circ}C$, respectively. The activity of this enzyme was stimulated by 5 mmol $Fe^{3+}$, 5 mmol $Mg^{2+}$, 0.1 mmol $Ca^{2+}$ and 5 mmol $Fe^{2+}$ ion, but inhibited by 5 mmol $Na^{+}$ ion.

1. 느타리버섯 중의 미토콘드리아는 설탕농도 44% 층에서 분리 정제되었다. 2. 파장 변화에 따른 미토콘드리아성 ATPase의 활성도는 580nm의 빛이 조사될 때 가장 크게 증가되었다. 3. 최적 파장 580nm의 빛 조사시간 변화에 따른 활성도는 10초 동안 조사하였을 때 가장 크게 증가하였다. 4. 최적 빛 조사 조건에서 이 효소의 최적 pH는 7.4, 최적 온도는 $60^{\circ}C$였다. 5. 최적 광 조건에서 얻은 이 효소는 $Fe^{3+}$, $Fe^{2+}$, $Ca^{2+}$, $Mg^{2+}$$K^{+}$ 이온에 의하여 활성화 되었으나 $Na^{+}$ 이온에 의해서는 억제되었다.

Keywords