Effect of Paclobutrazol Application on the Growth and Characters Related with Lodging of Paddy Rice Plant

Paclobutrazol처리(處理)가 수도생육(水稻生育) 및 도복(倒伏) 관련형질(關連形質)에 미치는 영향(影響)

  • Im, I.B. (Honam Crop Experiment Station, RDA) ;
  • Lee, S.Y. (Honam Crop Experiment Station, RDA) ;
  • Kim, J.H. (Honam Crop Experiment Station, RDA)
  • Published : 1988.10.30

Abstract

This experiment was conducted to find the effect of paclobutrazol application of 12, 18, 24g/10a at 35, 25 and 15 days before heading on the characters related with lodging, growth and yield of paddy rice plants in 1985. Culm lengths were reduced from 7% to 12% by paclobtrazol application of 35, 25 and 15 days before heading. The paclobutrazol caused more short internode, thick well of internode and wide section area of internode than the untreated control. The lodging index were remarkably decreased by paclobutrazol application and also the field lodging of rice plant was not observed. The number of spikelet per panicle was decreased by paclobutrazol application at 35 days before heading and 25, but ripened grain ratio and 1000 grain weight were higher than the untreated control. Paclobutrazol applications increased more from 5% to 8% than untreated control on the grain yield.

생장조정제(生長調整劑) paclobutrazol를 수도(水稻) 출수전(出穗前) 35, 25, 15일(日)에 10a당(當) 12, 18, 24 g씩 처리(處理)하여 도복(倒伏)에 관련(關連)된 형질(形質)과 생육(生育) 및 수량(收量)에 미치는 영향(影響)을 구명(究明)하고자 1985년(年) 본(本) 시험(試驗)을 실시(實施)한 결과(結果)는 다음과 같다. 1. Paclobutrazol을 출수전(出穗前) 35, 25, 15일(日)에 처리(處理)한 결과(結果) 간장단축율(稈長短縮率)은 각각(各各) 12, 9, 7% 정도(程度)였으며, 35일(日) 처리(處理)는 $N_4$ 이상(以上), 25일(日) 처리(處理)는 $N_3$ 이상(以上) 15일(日) 처리(處理)는 $N_2$ 이상(以上)의 절간(節間)을 많이 단축(短縮)시켰고 각(各) 처리시간(處理時間) 공(共)히 처리량(處理量)이 많을수록 단축(短縮)시키는 정도(程度)가 컸다. 2. Paclobutrazol 처리(處理)는 간경(稈經), 간벽(稈壁)의 두께, 간(稈)의 횡단면적(橫斷面積)을 크게 하였다. 3. Paclobutrazol 처리(處理)는 도복지수(倒伏指數)가 낮았으며 도복(倒伏)이 되지 않았다. 4. 출수전(出穗前0 35일(日)에 paclobutrazol 처리(處理)는 영화수(潁花數)를 크게 감소(減少)시켰고 출수전(出穗前) 25일(日) 처리(處理)도 약간(若干) 감소(減少)시켰으며 처리량(處理量)이 많을수록 영화수(潁花數) 감소(減少)도 컸다. 5. 수량(收量)은 paclobutrazol 처리(處理)가 도복(倒伏)이 되지 않아 등숙비율(登熟比率)이 높아 무처리(無處理)에 비(比)하여 5~8% 높았다.

Keywords