Lipid and Fatty Acid Composition of Broiler (male , female) Breast and Thigh Meat

부로일러육의 지질함량 및 지방산 조성

  • 문윤희 (경성대학교 식품공학과) ;
  • 공양숙 (경성대학교 식품공학과) ;
  • 정인철 (경성대학교 식품공학과)
  • Published : 1988.09.01

Abstract

This experiment was carried out to investigate comparison of total cholesterol, lipid and fatty acid composition of breast and thigh from female and male broiler meats. Total lipid and neutral lipid content of female and male broiler breast meats were lower, but phospholipid and glycolipid contents were highter than thigh meats. Unsaturated fatty acid composition of broiler thigh meats were higher than breast meats on neutral and phospholipid, but breast meat was higher than thigh meat on glycolipid. Glycolipid content in total lipid was lower in female than male broiler meat. Contents of palmitic acid in neutral lipid, palmitic stearic linolenic arachidic and arachidonic acid in phospholipid, palmitic and stearic acid in glycolipid were higher than male broiler meat. The highest content of total cholesterol in defatted tissue was thigh tissue of male and undefatted thigh tissue of female.

본 실험은 같은 조건에서 8주령까지 사육된 부로일러 암ㆍ수의 가슴과 다리근육의 지질, 지폐산 및 총 Clesterol함량을 분석 비교한 것으로 그 결과는 다음과 같다. 암ㆍ수 부로일러 모두 가슴근육이 다리근육에 비하여 총지질과 중성지질 함량이 낮았으며 인지질과 당지질 함량은 많았다. 부로일러육의 불포화지방산 조성비는 중성지질과 인지질은 다리근육, 당지질은 가슴근육이 높았다. 암컷은 수컷에 비하여 당지질의 불포화지방산 비율이 낮았다. 암컷은 수컷에 비하여 중성지질의 palmitoleic acid, 인지질의 palmitoleic, stearic. linolenic, arachidic 및 arachidonic acid 그리고 당지질의 palmitoleic acid와 stearic acid가 많았다. 총 cholesterol 은 지방조직을 제거한 근육은 수컷의 다리, 지방조직을 제거하지 않은 것은 암컷의 다리에서 가장 높은 함량을 보였다.

Keywords