한국식품위생안전성학회지 (Journal of Food Hygiene and Safety)
- 제3권4호
- /
- Pages.211-215
- /
- 1988
- /
- 1229-1153(pISSN)
- /
- 2465-9223(eISSN)
Determining Method of Sulfites in Foods by Ion Chromatography
- Kim, Myung-Hee (Seoul Metropolitan Government Institute of Health and Environment) ;
- Chae, Young-Zoo (Seoul Metropolitan Government Institute of Health and Environment)
- 발행 : 1988.09.01
초록
아황산염류는 표백, 살균, 간별 방지 및 황산화 등의 목적으로 식품첨가물로 많이 사용되고 있다. 이러한 아황산염류의 시험 방법은 우리나라 보사부의 공정시험으로 지정된 적정법과 비색법 이외도 GLC, HPLC, AAS 등을 이용한 많은 분석방법들이 연구되어 왔으나 그 정밀도, 검출한계, 안정성 등에 많은 문제가 있다. 이에 저자 등은 IC를 이용하여 아황산염류를 신속하고 정확하게 정량할 수 있는 방법을 모색하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 1) I.C를 이용하여
Anion chromatographic (lC) method was developed for the determination of sulfites infoods. Sulfites refer to sulfur dioxide that was separated from a food sample by addition of acid and heating, and carried into a trapping solution by distillation. The trapping solution was applied to IC system. Sulfites was separated on an anionic separator column, HPIC-AS4A with 0.75mM