Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition (한국식품영양과학회지)
- Volume 17 Issue 2
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- Pages.164-171
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- 1988
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- 1226-3311(pISSN)
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- 2288-5978(eISSN)
Composition of Lipid Glass and Fatty Acid in Free and Bound Lipids From Mungbean
녹두의 유리 및 결합지질의 조성에 관한 연구
- Um, Soo-Hyon (Dept. of food Science and Nutrition, Pusan National University) ;
- Cheigh, Hong-Sik (Dept. of food Science and Nutrition, Pusan National University)
- Published : 1988.06.30
Abstract
The composition of lipid class and fatty acid of free lipids(FL) and bound lipids(BL at low temperature and BL at high temperature) from Mungbean (Phaseolus radiatus, L) was investigated with the chromatographic procedures. The contents of neutral lipid (NL), glycol lipids(GL) and phospholipids(PL) in FL were 89.1%, 7.1%, and 3.7%, on the other hand those of BL were
녹두(Phasealus radiatus, L)로 부터 유리지질과 결합지질(저온 및 고온)을 얻은 다음, 이들을 다시 중성지질, 당지질, 인지질로 분획 정량하고 다시 이 분획된 성분을 정량하였으며 아울러 각 분획별 지방산 조성을 분석하였다. 녹두 유리지질의 중성지질, 당지질, 인지질의 함량비율은 각각 89.1, 7.1, 3.7%였으며 결합지질(저온)은 56.4%, 28.6, 15.0%였으며 결합지질(고온)의 경우는 49.2, 29.0, 21.8%였다. 유리지질 획분의 중성지질조성 중 주된 성분은 triglycerides (82.8%), 1,2-diglycerides(6.6%), esterified sterols(4.6%)이었고, 저온에게 추출한 결합지질은 triglycerides (32.5%), free fatty acid(28.2%), 1,3-diglycerides(26.3%)들이고 고온에서 추출한 결합지질은 triglycerides(57.8%), free fatty acid(21.6%)이었다. 한편 유리지질 획분의 주된 당지질 성분은 esteryl steryl glycosides(89.9%), monogalactosyl diglycerides(8.2%)였고 저온 또는 고온에서 추출된 결합지질의 당지질성분은 esteryl steryl glycosides가 주성분
Keywords