Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition (한국식품영양과학회지)
- Volume 17 Issue 2
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- Pages.176-183
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- 1988
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- 1226-3311(pISSN)
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- 2288-5978(eISSN)
Effect of Calcium and Magnesium on the Lipid and Mineral Composition of Serum and Tissues in Cholesterol-fed Rats
칼슘과 마그네슘이 콜레스테롤 첨가식이로 사육한 흰쥐의 혈청과 조직중 지질 및 무기질에 미치는 영향
- Chang, Soon-Hee (Dept. of Food and Nutrition, Yeungnam University) ;
- Cho, Soo-Yeul (Dept. of Food and Nutrition, Yeungnam University) ;
- Park, Mi-Lee (Dept. of Food and Nutrition, Yeungnam University)
- Published : 1988.06.30
Abstract
This experiment was undertaken to investigate the effect of caluium and magnesium on the lipid and mineral composition of serum and tissues in cholesterol-fed rats. GOT of serum was significantly decreased in normal Ca and high Mg supplemented group. Serum cholesterol level was significantly decreased in high Mg supplemented group, whereas that of low Mg supplemented group was significantly increased. Content of total lipid in liver were significantly decreased by supplementation with high calcium of magnesium. However, the content of cholesterol was not affected by supplementation with high calcim and that of low Mg supplemented group was significantly increased. In fatty acid composition of liver, he the order of fatty acid content is as following; oleic acid (18:1), stearic acid(18:0), and palmitic acid(16:0). Levels of Ca, Mg, K and Cu in liver were significantly affected by dietary calcium and magnesium levels. The Mg level of kidney was decreased but Cu level was elevated in cholesterol supplemented group. Levels of Ca, Mg, and Zn in serum were significantly elevated by supplementation with high calcium or magnesium.
최근 Ca와 Mg가 혈액순환계 질병, 즉 동맥경화증 또는 고혈압에 대해 hypocholesterolemic effect가 있음이 밝혀짐에 따라 본 실험에서는 콜레스테롤 첨가식이에 Ca와 Mg의 함량을 변화시킴으로써 흰쥐의 혈청과 조직중의 지질 및 무기성분에 미치는 영향을 측정한 결과 혈청중 GPT활성은 유의성이 없었고 GOT는 Mg과잉군인 V군에서 유의하게 감소되었다. 혈청중 cholesterol치는 cholesterol 1% 첨가한 II군이 유의하게 높았으며, Mg과잉군인 V군이 유의하게 감소된 반면 결핍군인 Ⅳ군에서는 다소 높은 경향이었다. 간장중 total lipid와 cholesterol 함량은 II군에서 유의하게 증가했으며 Ca과잉군인 III군의 경우 total lipid는 감소되었으나 cholesterol 함량에는 유의적인 차이가 없었다. 한편 Mg과잉군인 V군에서 현저히 감소되었고 결핍군인 VI군은 cholesterol함량이 증가되었다. 간장중의 지방산 조성은 전 실험군에서 oleic acid(18:1)의 함량이 가장 많았으며 stearic acid(18:0), palmitic acid(16:0)의 순이었다. 간장중의 무기질 함량은 식이내 Ca, Mg수준에 의해 영향받으며, 신장조직에서는 II군의 경우 Mg의 함량이 감소되었고 Cu는 증가되었다. 또 Mg결핍군인 VI군에서 Mg함량이 감소된 반면 Ca, Na 및 Cu함량은 증가되었다. II군에서 혈청중 Ca, Mg 및 Zn의 함량이 감소된 반면 Na와 K의 함량은 증가되었다. 또 Ca나 Mg과잉군인 III, V군은 혈청중 Ca, Mg 및 Zn의 함량이 증가된 것으로 나타났다.
Keywords