Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 20 Issue 2
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- Pages.194-199
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- 1988
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- 0367-6293(pISSN)
Study on the Compositional Change of Free Sugars and Glucosinolates of Rapeseed during Germination
발아에 의한 유채의 Glucosinolate 및 유리당 함량의 변화에 관한 연구
- Kim, In-Sook (Department of Food Nutrition, Won Kwang University) ;
- Kwon, Tae-Bong (Department of Food Nutrition, Chunchon Junior College of Nursing and Health) ;
- Oh, Sung-Ki (Institute of Food Development, Kyung Hee University)
- Published : 1988.04.01
Abstract
The objective of this study was to investigate the technical feasibility of producing toxicant-free rapeseed by germination. To this end, rapeseed(Brassica napus L.)was germinated at
유채박의 활용성을 높이기 위하여 발아에 따른 유채중 유해물질로 알려진 glucosinolates함량의 변화와, 유리당 함량의 변화를 측정 한 결과 UV법 과 GLC법으로 측정한 glucosinolates의 함량간에는 큰 차이를 나타내지 않았으며 발아전 시료중의 총 glucosinolates 함량은 13.6mg/g으로 상당히 많은량을 나타내었다. 3-butenyl-isothiocyanate의 함량은 0.6mg/g이었으며, 4-pentenylisothiocyanate 는 0.12mg/g 을 이었고, 5-vinyl-oxazolidine-2-thione은 12.9mg/g을 나타내었다. 발아시간에 따른 함량변화는 72시간까지 함량이 감소하다가 96시간후부터 증가하는 경향을 나타내었다. 유리당 함량은 발아전 fructose, glucose, sucrose가 각각 3.03, 2.97, 5.63mg/g이었으며 발아에 따라 fructose와 glucose는 서서히 감소하였으나 sucrose의 경우에는 초기에 증가 하다가 발아 12시간 이후부터 감소하는 경향을 나타내었다.