The Korean Journal of Mycology (한국균학회지)
- Volume 16 Issue 3
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- Pages.162-174
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- 1988
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- 0253-651X(pISSN)
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- 2383-5249(eISSN)
Studies on Constituents of Higher Fungi of Korea(L VII) Comparison of Various Antitumor Constituents of Coriolus versicolor
한국산(韓國産) 고등(高等) 균류(菌類)의 성분(成分) 연구(硏究) (제 57보(第 57報)) 구름버섯 항암성분의 비교
- Cho, Hee-Jeong (Department of Microbial Chemistry, College of Pharmacy, Seoul National University) ;
- Shim, Mi-Ja (Seoul City University) ;
- Choi, Eung-Chil (Department of Microbial Chemistry, College of Pharmacy, Seoul National University) ;
- Kim, Byong-Kak (Department of Microbial Chemistry, College of Pharmacy, Seoul National University)
- Published : 1988.09.30
Abstract
To separate and quantitate antitumor protein-bound polysaccharides of Coriolus versicolor, the constituents were obtained from the submerged culture of the mycelia(C) and from the extract of the carpophores of the wild fungus(N). The polysaccharides were degraded by methanolysis. The neutral monosaccharides were separated and quantitated by HPLC using microbondapak carbohydrate analysis column, refractive index detection and water-acetonitrile acetic acid elution. The analyses of these constituents by HPLC showed that the natural constituent(N) consisted of glucose, xylose and mannose, the average amount being 96.44, 2.16 and 1.73%, respectively. The fermentation constituent(C) consisted of mannose, glucose, xylose and galactose, the average amount being 61.30, 14.00, 12.95, and 11.75%, respectively. The analyses of these constituents by an amino acid analyzer showed that both C and N contained 17 amino acids.
구름버섯 배양균사체와 야생 구름버섯 자실체로부터 얻은 protein-bound polysaccharide의 당과 단백질 함량을 비교하였을 때 배양균사체인 경우보다 야생 자실체의 경우가 당 함량이 더 높게 나타났으며 단백질 함량은 더 적게 나타났다. 구름버섯에서 부터 얻은 시료를 methanolysis시킨 후 HPLC로 분석하였을 때 배양균사체인 경우 4종류의 단당이 경출되었고 그중 mannose가 가장 함량이 많은 반면 야생 자실체인 경우 3종류의 단당이 경출되었으며 그중 glucose가 가장 많이 존재하였다. 구름버섯에서부터 얻은 시료에 lactose가 혼합되었을 경우 HPLC로 구별할 수 있었다. 구름버섯에서 얻은 시료의 구성 아미노산을 분석하였을 때 시료 모두에서동일한 17종의 아미노산이 검출되었다.
Keywords
- Coriolus versicolor;
- HPLC;
- Protein-bound polysaccharide;
- Monosaccharide analysis;
- Amino acid analysis