Applied Biological Chemistry
- Volume 30 Issue 2
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- Pages.179-185
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- 1987
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- 2468-0834(pISSN)
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- 2468-0842(eISSN)
Physicochemical Properties of Several Sweet Potato Starches
품종별 고구마 전분의 이화학적 특성
- Seog, Ho-Moon (Food Research Institute/AFMC) ;
- Park, Yong-Kon (Food Research Institute/AFMC) ;
- Nam, Young-Jung (Food Research Institute/AFMC) ;
- Shin, Dong-Hwa (Food Research Institute/AFMC) ;
- Kim, Jun-Pyong (Department of Food Science and Technology, Chungang University)
- 석호문 (농수산물유통공사 종합식품연구원) ;
- 박용곤 (농수산물유통공사 종합식품연구원) ;
- 남영중 (농수산물유통공사 종합식품연구원) ;
- 신동화 (농수산물유통공사 종합식품연구원) ;
- 김준평 (중앙대학교 식품가공학과)
- Published : 1987.06.30
Abstract
The physicochemical properties and characteristics of sweet potato starches which were isolated from the six varieties were investigated. The shapes of starch granules which observed through photomicroscope and scanning electron microscope lucre round and polygonal, but those of the Shinmi were most polygonal, and the average diameters were in the range of
우리나라에서 재배되고 있는 고구마중 6개 장려품종에 대하며 원료 고구마 및 분리전분에 대한 물리화학적 성질들을 조사하였다. 6개 품종의 고구마중 전분함량은 신미가 24.56%로 가장 높았고, 은미가 16.95%로 가장 낮았다. 전분입자의 형태는 구형과 다각형이었으나 신미 품종은 대부분의 입자가 다각형이었으며, 품종별 분리전분의 평균입경은
Keywords