Effects of Contaning Pigments of Dried Grasshopper on the Lipid Deterioration

벼메뚜기 건제품중의 지질열화에 함유색소성분이 미치는 영향

  • Lee, Jong-Ho (Dept. of Food Science and Nutrition, Gyeongsang National University) ;
  • Kim, Tae-Soo (Dept. of Food Technology, Dongeui Technical Junior College) ;
  • Choi, Byeong-Dae (Dept. of Food Science and Nutrition, Gyeongsang National University) ;
  • Kim, Gyeong-Eup (Dept. of Food Science and Nutrition, Gyeongsang National University) ;
  • Lee, Kang-Ho (Dept. of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan)
  • 이종호 (경상대학교 식품영양학과) ;
  • 김태수 (동의공업전문대학 식품공학과) ;
  • 최병대 (경상대학교 식품영양학과) ;
  • 김경업 (경상대학교 식품영양학과) ;
  • 이강호 (부산수산대학 식품공학과)
  • Published : 1987.11.30

Abstract

Changes in pigments of freeze dried grasshopper in refrigerator were determined to asses the storage stability. In storage at $5^{\circ}C$, chlorophyll contents were drastically decreased but pheopytins were increased. The degradation of chlorophylls get under controlled with vacuum package. The pigments extracted from 98 days stored samples were fractionated by silicic acid column and obtained 3 portions (3a, 3b and 3d). These portions were compared Rf values (0.75, 0.56, 0.50, respectively) and absorption spectra (408, 666nm; 419, 651nm; 433, 655nm, respectively) with that of standard and were identifed pheophytin a and b and 'changed' chlorophyll a. Especially, pheophytins a and b were great strength accelerated to lipid oxidation.

동결건조한 벼메뚜기의 저장성을 검토하기 위하여 $5^{\circ}C$ 냉장중의 색소의 변화를 측정하고 색소성분을 분리동정하여 이들이 지질의 산화에 미치는 영향을 조사하였다. 저장중 chlorophyll 함량은 크게 감소하고 pheophytin 함량이 증가하였는데, 진공포장은 chlorophyll의 분해를 어느 정도 억제하였다. 98일간 저장한 시료로부터 추출한 색소를 Silicic acid column으로 분획하여 chlorophyll류로 보이는 3구분(3a, 3b 및 3d)을 분취하고 TLC상에서의 Rf치(0.75, 0.50)와 흡수스펙트라에서의 흡수극대파장(408, 666nm; 419, 651nm; 433, 655nm)을 표준품의 것과 비교하여 pheophytin a 와 b 그리고 chlorophyll a의 분해물을 동정하였다. 이들 구분중 pheophytin a와 b 구분은 지질의 산화에 강력한 촉진작용을 하는 것으로 나타났다.

Keywords