Protein and amino acid composition of korea apricot seeds

한국산 살구씨앗의 단백질 및 아미노산 조성

  • Namkung, Sok (Department of Food and Nutrition Seoul Health Junior College) ;
  • Lee, Jeong-Yun (Department of Food and Nutrition Seoul Health Junior College)
  • 남궁석 (서울보건전문대학 식품영양과) ;
  • 이정윤 (서울보건전문대학 식품영양과)
  • Published : 1987.11.30

Abstract

These experiments were conducted to find out the possibility of utilizing apricot seed as resources of food protein. The apricot seed contained 23.3% of crude protein. The salt soluble protein of apricot seed was highly dispersible in 0.2M sodium phosphate buffer containing about 0.3M $MgSO_4$, and the extractability of seed protein was about 35%. Major amino acid composition of apricot protein were glutamic acid and aspartic acid. The electrophoretic analysis showed 9 bands in apricot seed protein. Molecular weight for the main protein of the apricot seed separated by 1% SDS polyacrylamide gel electrophoresis was 49,000. Molecular weights of salt soluble protein measured by Sephadex G-200 was 110,000.

발엽종실(廢棄種實)을 식량자원(食糧資源)에 이용(利用)하기 위한 연구(硏究)의 일환(一環)으로서 살구씨의 단백질(蛋白質) 성분(成分)을 분석(分析)한 결과(結果)는 다음과 같다. 1. 살구씨의 일반성분(一般成分) 중(中) 조단백질(粗蛋白質)은 23.34%였다. 2. 염용해성(鹽溶解性) 단백질(蛋白質)의 추출률(抽出率)은 35%, 아미노산 조성(組成)은 glutamic acid가 가장 높은 함량(含量)이였고, 다음이 aspartic acid, arginine의 순이었다. 3. 살구씨 단백질(蛋白質)의 전기영동(電氣泳動) 결과(結果) 9개의 band를 나타내었고, 분획(分劃)된 주단백질(主蛋白質)의 收率(수율)은 약 40.1%였다. 4. Sephadex 200 gel 여과법에 의한 정제단백질의 분자량은 110,000이었으며, 1% SDS-poly-acrylamide gel 전기영동에 의한 subunit 주단백질(主蛋白質) 분자량(分子量)은 49,000이었다.

Keywords