한국산 살구씨앗의 단백질 및 아미노산 조성

Protein and amino acid composition of korea apricot seeds

  • 남궁석 (서울보건전문대학 식품영양과) ;
  • 이정윤 (서울보건전문대학 식품영양과)
  • Namkung, Sok (Department of Food and Nutrition Seoul Health Junior College) ;
  • Lee, Jeong-Yun (Department of Food and Nutrition Seoul Health Junior College)
  • 발행 : 1987.11.30

초록

발엽종실(廢棄種實)을 식량자원(食糧資源)에 이용(利用)하기 위한 연구(硏究)의 일환(一環)으로서 살구씨의 단백질(蛋白質) 성분(成分)을 분석(分析)한 결과(結果)는 다음과 같다. 1. 살구씨의 일반성분(一般成分) 중(中) 조단백질(粗蛋白質)은 23.34%였다. 2. 염용해성(鹽溶解性) 단백질(蛋白質)의 추출률(抽出率)은 35%, 아미노산 조성(組成)은 glutamic acid가 가장 높은 함량(含量)이였고, 다음이 aspartic acid, arginine의 순이었다. 3. 살구씨 단백질(蛋白質)의 전기영동(電氣泳動) 결과(結果) 9개의 band를 나타내었고, 분획(分劃)된 주단백질(主蛋白質)의 收率(수율)은 약 40.1%였다. 4. Sephadex 200 gel 여과법에 의한 정제단백질의 분자량은 110,000이었으며, 1% SDS-poly-acrylamide gel 전기영동에 의한 subunit 주단백질(主蛋白質) 분자량(分子量)은 49,000이었다.

These experiments were conducted to find out the possibility of utilizing apricot seed as resources of food protein. The apricot seed contained 23.3% of crude protein. The salt soluble protein of apricot seed was highly dispersible in 0.2M sodium phosphate buffer containing about 0.3M $MgSO_4$, and the extractability of seed protein was about 35%. Major amino acid composition of apricot protein were glutamic acid and aspartic acid. The electrophoretic analysis showed 9 bands in apricot seed protein. Molecular weight for the main protein of the apricot seed separated by 1% SDS polyacrylamide gel electrophoresis was 49,000. Molecular weights of salt soluble protein measured by Sephadex G-200 was 110,000.

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