Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition (한국식품영양과학회지)
- Volume 16 Issue 1
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- Pages.36-41
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- 1987
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- 1226-3311(pISSN)
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- 2288-5978(eISSN)
Induction Period and Oxidative Rancidity of Refrigerated Fish Meat
동결어육(凍結魚肉)의 유도기와(誘導期)와 산화(酸化)
- Joe, Sang-June (Chosun University Technical Jr. College) ;
- Kim, Dong-Yun (Chonnam Nat. Univ., Agricultural College)
- Published : 1987.02.28
Abstract
In the refrigerated storages of fishery products, the lipid oxidation of the meats had been the major deterioration factor. For the effective utilization of mackerel, Scomber japonicus, and yellow corvenia, Pseudosciaena manchuria, which are major costal fish in Korea, and were studied about oxidative rancidity during the refrigerated storage at
우리나라의 어획물(漁獲物)에서 약(約) 50%가 동결저장(凍結貯藏)되고 적색어류(赤色魚類)인 고등어와 백색어류(白色魚類)인 참조기는 연안(沿岸)에서 어획(漁獲)되는 대표적(代表的)인 동결저장어종(凍結貯藏魚種)이다. 동결저장중(凍結貯藏中)의 변질(變質)의 중요(重要)한 인자(因子)인 지방산화(脂肪酸化)에 대(對)한 기초적(基礎的)인 지식(知識)을 얻기 위(爲)하여 목포수협(木浦水協) 공판장(共販場)에서 구입(購入)한 양어(鮮魚)를
Keywords