A Study on the Composition of Polar Lipid in Adlay

율무의 극성지질 조성에 관한 연구

  • 한지숙 (부산대학교 식품영양학과) ;
  • 이숙희 (부산대학교 식품영양학과) ;
  • 최홍식 (부산대학교 식품영양학과)
  • Published : 1987.02.28

Abstract

The compositional characteristics of polar lipids in the brown and polished adlay were studied. Total lipids of brown and polished adlay were extracted, purified and fractionated into neutral and polar lipids by silicic acid column chromatography. The glycolipid(GL) and phospholipid(PL) of polar lipids were seperated by thin layer chromatography and quantitated by scanner. The fatty acid composition in polar lipids were determined by gas chromatographr. The contents of GL and PL in brown adlay were 5.67% and 1.83%, and their contents on polished adlay were 5.49% and 1.78%, respectively. Of the GL in the brown and polished adlay, monogalactosyl diglycerides+esterified steryl glycosides and digalactosyl diglycerides were the major components, but cerebrosides+steryl glycosides were also found as the minor component of GLs. Of the PLs, phosphatidyl choline and phosphatidyl ethanolamine were the major components. Phosphatidyl inositol, lysophosphatidyl choline and phosphatidyl serine were also present in the PLs. The major fatty acids of GLs were linoleic, oleic and palmitic acids. The fatty acid composition in the PLs were similar to the pattern in the GLs, but PLs contained the lower percentage of linoleic acids than the GLs.

현미율무와 백미율무를 chloroform-methanol(2 :1, v/v)로 추출한 총지질중 극성지질인 당지질 및 인지질을 SACC에 의하여 분획하고 이들의 조성을 TLC에 의하여 분별하였으며, GC에 의하여 지방산 조성을 분석한 결과는 다음과 같다. 현미율무 총지질중 당지질 및 인지질의 함량은 각각 5.67%, 1.83%였으며, 백미율무에서는 5.49%, 1.78%로 나타났다. 현미율무와 백미율무의 당지질 조성중 주요한 성분으로는 monogalactosyl diglycerides & esterified steryl glycoside와 digalactosyl diglyceride로 나타났으며, 이외에 cerebroside & steryl glycoside도 함유되어 있음을 알 수 있었다. 인지질 조성에서는 phosphatidyl choline와 phosphatidyl ethanolamine이 주요한 성분 이었으며, 이외에 phosphatidyl inositol, lysophosphatidyl choline와 phosphatidyl serine의 순으로 함유 되었으며, 현미율무와 백미율무에서는 거의 비슷한 양상을 나타냄을 알 수 있었다. 현미율무와 백미율무의 당지질의 주요지방산은 linoleic, oleic, palmitic acid였으며, 인지질에 있는 지방산 조성은 당지질의 조성과 그 양상이 거의 같았으나, 당지질에는 linoleic acid가 가장 많은데 비하여 인지질에는 oleic acid가 가장 많이 함유되어 있었다.

Keywords