Effects of Salts on the Partition of Proteins in Poly (ethylene glycol)-Dextran Aqueous Two Phase System

Poly(ethylene glycol)-dextran 수용액 2상계에서 단백질 분획계수에 미치는 금속염의 효과

  • Lee, Sam-Pin (Department of Food Technology, Korea University) ;
  • Lee, Cherl-Ho (Department of Food Technology, Korea University)
  • 이삼빈 (고려대학교 식품공학과) ;
  • 이철호 (고려대학교 식품공학과)
  • Published : 1987.04.01

Abstract

The effects of pH and added salts on the partition coefficients of proteins in a polyethylene glycol)-dextran aqueous two-phase system were investigated. The partition coefficients attained the lowest value at the isoelectric point of proteins in an equal volume aqueous two-phase system containing 5% PEG and 9.5% dextran in 5 mM phosphate buffer solution. The coefficients increased dramatically at pH 11; BSA which had highest effective hydrophobicity marked 50-fold increase, while ${\beta}-lactoglobulin$ and ovalbumin which had low hydrophobicity 10-fold increase, respectively. The effect of added salts varied with the pH. The partition coefficient increased by the addition of salt at pH 3.0 but decreased drastically at pH 7.0. The partition coefficient increased in the order of added Li < Na < K at pH 3.0 and decreased in the order of added Li < Na < K at pH 11.0.

폴리에틸렌 글라이콜(PEG)-텍스트란 수용액 혼합물이 형성 하는 2상계에서 단백질의 분획현상에 대한 pH와 금속 이온의 영향을 검토하였다. PEG(5%)/dextran(9.5%)을 포함하는 5mM 인산 완충용액으로된 수용액 2상계에서 상층부와 하층부의 용적비를 1.0으로 하였을 때 분획계수는 각 단백질들의 등전점에서최소치를 나타 내었으며, pH가 등전점에서 벗어날 수록 단백질 분획계수는 증가하였다. 특히 pH11.0에서는 분획계수가 크게 증가하였으며 소수성이 가장 큰 BSA는 50배 ${\beta}-lactoglobulin$과 소수성이 비교적 적은 ovalbum은 각각 10배 증가하였다. 금속염 첨가는 pH3.0에서 단백질과 분획계수를 증가시키나. pH7.0과 pH11.0에서는 급격하게 감소시켰다. 단백질의 총전하가 양전하를 띠게 되는 pH3.0에서는 LiNa>K의 순으로 분획계수는 감소하였다.

Keywords