Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 19 Issue 2
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- Pages.146-150
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- 1987
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- 0367-6293(pISSN)
Effects of Salts on the Partition of Proteins in Poly (ethylene glycol)-Dextran Aqueous Two Phase System
Poly(ethylene glycol)-dextran 수용액 2상계에서 단백질 분획계수에 미치는 금속염의 효과
- Lee, Sam-Pin (Department of Food Technology, Korea University) ;
- Lee, Cherl-Ho (Department of Food Technology, Korea University)
- Published : 1987.04.01
Abstract
The effects of pH and added salts on the partition coefficients of proteins in a polyethylene glycol)-dextran aqueous two-phase system were investigated. The partition coefficients attained the lowest value at the isoelectric point of proteins in an equal volume aqueous two-phase system containing 5% PEG and 9.5% dextran in 5 mM phosphate buffer solution. The coefficients increased dramatically at pH 11; BSA which had highest effective hydrophobicity marked 50-fold increase, while
폴리에틸렌 글라이콜(PEG)-텍스트란 수용액 혼합물이 형성 하는 2상계에서 단백질의 분획현상에 대한 pH와 금속 이온의 영향을 검토하였다. PEG(5%)/dextran(9.5%)을 포함하는 5mM 인산 완충용액으로된 수용액 2상계에서 상층부와 하층부의 용적비를 1.0으로 하였을 때 분획계수는 각 단백질들의 등전점에서최소치를 나타 내었으며, pH가 등전점에서 벗어날 수록 단백질 분획계수는 증가하였다. 특히 pH11.0에서는 분획계수가 크게 증가하였으며 소수성이 가장 큰 BSA는 50배
Keywords