Heat Resistance Studies of Selected Yeasts Isolated from Swollen Commerically Canned Peaches

부패된 복숭아 통조림으로부터 분리된 효모의 열저항성에 관한 연구

  • Published : 1987.02.01

Abstract

This investigation was to measure heat resistance (D and Z values) of ascospores of Saccharomyces cerevisiae Py9 and Saccharomyces chevalieri Pw7 isolated from swollen commercially canned peaches. Decimal reduction times (D values) of S. cerevisiae Py9 ascospores were 6.5 min at $58^{\circ}C$, 2.5 min at $60^{\circ}C$ and 1.25 min at $62^{\circ}C$. Those of S chevalieri Pw7 ascospores were 35.0 min at $58^{\circ}C$ 3.5min at $60^{\circ}C$ and 1.5 min at $62^{\circ}C$ Zvalues of S. cerevisiae and S. chevalienri ascospores were $5.5^{\circ}C$ and $3.4^{\circ}C$, respectively.

팽창된 복숭아 통조림으로부터 분리된 Saccharomyces cerevisiae Py9와 Saccharomyces chevalieri Pw7의 자낭포자의 열저항성을 측정하였다. 그 결과 S. cerevisiae Py9는 $D_{58}$=6.5분, $D_{60}$=2.5분, $D_{62}$=1.25분이었고 Z값은$5.5^{\circ}C$로 나타났다. 그리고 S. chevalieri Pw7은 $D_{58}$=35분, $D_{60}$=3.5분, $D_{62}$=1.5분이었고 Z값은 $3.4^{\circ}C$로 나타났다. 열처리를 했을때 미생물 사멸이 직선인 부분과 그렇지 않은 부분으로 나뉘어지므로 즉, tailing 현상으로 인해 가열치사속도곡선과 가열치사시간곡선에 나타난 대로의 열처리 만으로는 효모의 완전 살균이 불가능함을 알 수 있었다.

Keywords