The Korean Journal of Mycology (한국균학회지)
- Volume 15 Issue 3
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- Pages.169-174
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- 1987
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- 0253-651X(pISSN)
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- 2383-5249(eISSN)
Studies on the screening and properties of Raw Starch Saccharifying Microorganism(I) - Selection, optimum condition of enzyme production of Aspergillus sp. SN-871 -
생전분(生澱粉) 자화성(資化性) 미생물(微生物)의 분리(分離)와 성질(性質)에 관한 연구(硏究)(I) - Aspergillus sp. SN-871의 분리와 효소 생산조건 -
- Suh, Myung-Ja (Dept. of Food & Nutrition, Home Economic College Pusan National University) ;
- Nho, Kyoung-Hee (Dept. of Food & Nutrition, Home Economic College Pusan National University)
- Published : 1987.09.30
Abstract
The studies on the screening and properties of Raw Starch Saccharifying Microorganism were as follows;Apotent mold strain was selected and screened to digest raw starch, which was classified as a strain of Aspergillus sp. SN-871. The crude enzyme production was maximized when grown on wheat bran media for 5 days at
생전분 당화효소 생산능이 우수한 균주를 얻기위하여 방앗간의 폐수, 주정회사의 폐수와 산성막걸리 공장의 토양 등에서 생전분 당화효소 생산능이 있는 효모 29종, 세균 35종, 곰팡이 40종을 순수분리하고 이들중에서 가장 생전분 당화력이 강한 곰팡이 1종을 선정하여 동정한 후 효소생산 조건과 pH 안정성을 측정한 결과는 다음과 같다. 1. 생전분 당화효소 생산능이 가장 강한 분리균주는 Aspergillus sp. SN-871로 동정되었다. 2. 효소생산 조건은 pH 4.0, 온도