Effects of Ammoniation or Supplementation of BHT, CTC, and Probiotics to Moldy Corn on the Performance of Broiler Chickens

곰팡이 쓴 옥수수를 사용할때 Ammonia 처리와 BHT, CTC, Probiotics의 첨가가 육계에 미치는 영향

  • 남궁환 (중앙대학교 산업대학 축산학과) ;
  • 백인기 (중앙대학교 산업대학 축산학과)
  • Published : 1986.11.01

Abstract

In order to study the effect of feeding moldy corn in the feed and to compare the efficacy of several antidotical treatments, a feeding trial was conducted using broiler chickens. Ground yet low corn was adjusted to contain 20% moisture and then incubated at 35$^{\circ}C$ for 20 days. The number of fungi increased from 11${\times}$10$^4$/g to 42 10$\^$7/g on incubation but aflatoxins (B$_1$, B$_2$, G$_1$, G$_2$) were not detected by TLC test. Moldy corn was included in the experimental diets at the level of 7% with various treatments. Thirty six hatched male broiler chickens were divided into 6 groups and each group was placed for 4 weeks on one of the following treatments: Fresh corn, Moldy corn, Ammoniated (1.5%) moldy corn, Moldy corn+BHT (0.1%), Moldy corn CTC (100ppm) and Moldy corn+Probiotics. Weight gains of the birds fed Ammoniated moldy corn diet, Moldy corn+Probiotics dist and Moldy corn+CTC diet were greater by 6.1%. 7.6% and 3.9% respectively than those fed Moldy corn diet. The feed efficiencies of Moldy corn+Probiotics diet and Moldy corn+CTC diet were better than those of Moldy corn diet. Dry matter contents of the livers of the birds fed Ammoniated moldy corn diet, Moldy corn+BHT diet and Moldy corn diet were lower than those of other treatments. Proteion contents of the livers of the birds fed Moldy corn diet, Moldy corn +CTC diet and Moldy corn+BHT diet were lower than those of other treatments. Moldy corn tended to increase fat content of the livers.

분쇄옥수수에 수분을 조정(20%)하여 3$0^{\circ}C$에서 20일간 배양했을 때 발생한 곰팡이 수의 변화와 aflatoxin의 발생여부를 조사하였으며 곰팡이가 발생한 옥수수(moldy corn)를 7% 함유한 사료에 각종약품을 첨가시 broiler 병아리의 성장과 각종 장기에 미치는 영향을 측정하기 위하여 broiler 36수를 공시하여 대조구로 Fresh corn구, Moldy corn 구와 Ammonia 처리(1.5%) moldy corn구, Moldy corn+BHT(butylated hydroxy toluene, 0.1%) 구, Moldy corn+CTC(chlortetracycline, 100ppm)구, Moldy corn+Probiotics(시판-P제판, 0.2%)구로 나누어 처리당 6수를 2수씩 3반복으로 하여 battery에 완전 임의배치하였다. 옥수수의 곰팡이 수는 수분을 첨가하지 않은 옥수수에서 11$\times$$10^4$/g, Moldy corn에서는 42$\times$$10^{7}$ g이 검출되었으며 TLC에 의한 검사에서 aflatoxin(B$_1$, B$_2$, G$_1$, G$_2$)은 검출되지 않았다. 4주간의 사양실험에서 얻어진 결과에 의하면 증체량, 사료섭취량 및 사료효율에 있어 각 처리간에 통계적 유의차는 없었으나 증체량에 있어 Ammonia처리구와 Probiotics 및 CTC 첨가구가 Moldy corn 구에 비하여 4-7%의 개선효과가 있었으며 사료효율에 있어서는 Probiotics 및 CTC 첨가구가 Moldy corn구보다 좋은 경향을 나타내었다. 간, 신장, 취장, 비장의 무게는 처리간에 유의한 차이가 없었다. 간의 건물함량은 Ammoniated moldy corn구와 Moldy corn+BHT구가 Moldy corn 이외의 타처리구에 비하여 유의하게 (P〈0.05) 낮았으며 간의 단백질함량은 Moldy corn구와 Moldy corn+CTC구가 Mold corn+BHT구 이외의 타 처리구보다 유의하게 낮았다.(P〈0.05). 간의 조지방함량은 각 처리구간에 통계적 유의차는 없었으나 Moldy corn구가 타 처리구보다 높은 경향이 있었다.

Keywords