Effects of Feeding Laying Hens Different Levels of Dietary Phosphorus at Different Physiological Status

생리적 요구에 따른 인의 시간별 급여가 산란계의 능력에 미치는 영향

  • Published : 1986.05.01

Abstract

An experiment was conducted for 14 days using 108 Manina Brown laying hens of 27 weeks of age to study the effects of dietary phosphorus levels on egg production, feed intake, feed efficiency, time of oviposition, specific gravity and weight of eggs. Hens were divided into 12 pens and each was assigned to one of the three treatments with 4 replications. Each hen was housed in individual cage. Birds on treatment 1 were fed a control diet (0.70% P) continuously and served as control. Hens on treatment 2 received a high phosphorus diet (HP: 2.54% P) between 06:00 and 10:00 and a low phosphorus diet(LP;0.33% P) for the rest of the day, Treatment 3 was fed HP diet for four hours immediately following oviposition and LP diet for the rest of the day. All diets contained a constant level of calcium (4.04 %). Results indicated that egg production, feed intake, feed efficiency were not significantly affected by the treatments. Hens in treatment 3 tended to lay earlier than those in treatments 1 (P〈.0.05 ) and 2 (P〈.0.01 ). There were no significant differences in egg weights among treatments. Egg specific gravity, however, was significantly (P〈0.01) improved by feeding HP diet for 4 hours immediately fellowing oviposition (treatment 3). There was no significant difference in the specific gravity between eggs from the control and treatment 2. There were found a linear relationship for egg weight and a quadratic relationship for egg specific gravity (P〈0.01) with time of oviposition. Specific gravity of eggs tended to be low as the egg weight increased.

산란계에서 인의 생리적인 요구에 맞추어 인 수준이 다른 사료를 서로 다른 시간에 급여하였을 때 산란율, 사료섭취량, 사료효율, 인, 섭취량, 산란시각, 계란의 비중, 란중에 미치는 영향과 란중과 산란시각, 계란의 비중과 산란시각, 계란의 비중과 란중의 관계를 조사하기 위하여 108수의 Manina Brown 산란계를 공시하여 14일간 시험한 결과는 다음과 같다. 1. 0.7% 인 수준의 사료를 계속 급여한 대조구(처리 1)와 오전 6시부터 10시까지 2.54%의 인 수준의 사료를 급여하고 나머지 시간에 0.33% 인 수준의 사료를 급여한 처리 2와 2.54% 인 수준의 사료를 산란직후 4시간 동안 급여하고 나머지 시간에는 0.33% 인 수준의 사료를 급여한 처리 3과 사이에 산란율, 사료효율은 차이가 없었으나 (p〈0.01) 인 섭취량은 처리 1에 비하여 처리 2와 3에서 높았다(P〈0.01). 2. 산란시각은 처리3이 제일 빨랐으며 처리 1(P〈0.05) 및 처리 2(P〈0.01)와 유의차가 있었다. 3. 평균 란중은 사료의 인 수준을 달리하여 급여시 처리간에 별 다른 차이를 보이지 않았다. 4. 계란의 비중은 처리 3에서 처리1이나 2에 비하여 높았으나 (P〈0.01) 처리 1과 처리 2 사이에는 유의차가 없었다. 5. 산란시각과 란중의 관계는 부(-)의 상관관계를 보였는데, 아침 일찍 산란한 계란은 오후에 산란한 계란보다 무거웠음을 나타내었다. (P〈0.01). 6. 산란시각과 계란의 비중사이에는 2차 회귀관계가 인정되었으며, 늦게 산란한 계란일수록 비중은 높았다. (P〈0.01). 7.계란의 비중과 란중의 관계는 부(-)의 상관관계를 보였으며, 란중이 커질수록 계란의 비중은 저하되는 경향을 나타내었다. (P〈0.01).

Keywords