한국식품영양과학회지 (Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition)
- 제15권1호
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- Pages.22-26
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- 1986
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- 1226-3311(pISSN)
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- 2288-5978(eISSN)
열처리(熱處理)가 인삼(人蔘)사포닌의 안정성(安定性)에 미치는 영향
Effect of the Heating Treatment on the Stability of Saponin in White Geinseng
- Sung, Hyun-Soon (Geinseng Product’s Laboratory Korea Geinseng & Tobacco Research Institute) ;
- Yang, Jae-Won (Geinseng Product’s Laboratory Korea Geinseng & Tobacco Research Institute)
- 발행 : 1986.03.30
초록
인삼엑기스의 추출온도와 추출시간, 그리고 열처리가 인삼엑기스의 사포닌과 순수분리 조제된 조사포닌의 양적 변화와 패턴변이에 미치는 영양을 조사하기 위하여 물을 추출용매로 하고 추출 조건별로 인삼엑기스와 조사포닌을 조제하고 조제된 조사포닌을 다시 열처리하여 그 변이여부를 HPLC법으로 측정비교하여 본 결과 순수분리된 조사포닌이 인삼엑기스중의 사포닌 경우보다 열처리에 의한 변이차가 더 컸으며 패턴별로는 ginsenoside-Rd가 비교적 내열성이었고 ginsenoisde-Re, -Rc,
This investigation was carried out to study the effect of heating treatment on the saponin fractions in ginseng extract and crude saponin. The changes of saponin patterns and amounts were investigated using HPLC and compared with peak area of each fraction. Shape of crude saponin was changed more easy to compare with in ginseng extract. The more extracting temperature risen and treated time longer, the more changes of saponin amounts and patterns were shown, expecially at
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