Some Factors Affecting Germination and Growth of Echinochloa colona

Echinochloa colona의 발아(發芽) 및 생장(生長)에 미치는 제요인(諸要因)

  • Chun, J.C. (Department of Agricultural Chemistry, Jeonbug National University) ;
  • Moody, K. (Department of Agronomy, International Rice Research Institute)
  • Published : 1985.12.30

Abstract

A series of experiments were conducted to determine the effect of pH, salinity, seeding depth, and moisture stress on the germination and growth of Echinochloa colons (L.) Link. Germination significantly decreased at pH 10, but shoot lengths were not affected by the pH tested. Germination was not affected by salt concentrations of up to 0.1%, but was significantly reduced at 0.5%. A 1.0% salt concentration did not significantly reduce shoot length. Increase in seeding depth significantly reduced emergence. Irrespective of seeding depth, the coleoptilar node was always just below the soil surface. Delayed and decreased germination was obtained at -4.6 bars of simulated water potential, while no germination occurred at -9.8 bars. Soil moisture stress significantly reduced plant height, delayed panicle initiation, and reduced seed production.

Echinochloa colona(L.) Link 발아(發芽) 및 생장(生長)에 미치는 pH, 염도(鹽度), 파종심도(播種深度) 및 수분압박(水分壓迫)의 영향(影響)을 조사(調査)하였다. 발아(發芽)는 pH 10에서 현저히 감소(減少)되었으나, 유아(幼芽)의 길이는 시험(試驗)된 pH의 범위내(範圍內)에서 유의차(有意差)가 없었다. 염분농도(鹽分濃度) 0.1% 이하(以下)에서 발아(發芽)에 영향(影響)을 미치지 않으나, 0.5%에서 감소(減少)되었다. 염분농도(鹽分濃度) 1.0%에서는 유아신장(幼芽伸長)에 영향(影響)을 미치지 않았다. 파종심도(播種深度)가 깊어짐에 따라 발아율(發芽率)은 현저히 감소(減少)되지만, 파종심도(播種深度)에 관계(關係)없이 엽초(葉鞘)마디(coleoptilar node)는 항상 지표면(地表面) 바로 밑에서 형성(形成)되었다. 수분(水分)포텐셜이 -4.6 bars에서 발아(發芽)는 감소(減少)되고 지연(遲延)되었으며, -9.8 bars의 수분(水分)포텐셜에서는 발아(發芽)되지 않았다. 토양(土壤)의 수분압박(水分壓迫)은 초장(草長)을 감소(減少)시키고, 출수(出穗)를 지연(遲延)시켰으며, 종자생산(種子生産)을 감소(減少)시켰다.

Keywords