이탈리안 라이그라스의 종자생산에 관한 연구. 제2보. 사배체 품종의 종실발달에 따른 천립중 , 탈립 , 발아율 및 수분함량의 변화

Seed Production Studies in Italian ( Lolium Multiflorum Lam. Italicum ) II. Moisture content , seed weight , shattering and germination in ripening process of Italian ryegrass

  • 발행 : 1985.01.30

초록

우리나라에서 많이 보급되고 있는 사배체품종(四倍體品種)들의 채종적기(採種適期)를 구명(究明)하기 위하여 Giant, Wase king, Wase hope, Tetrone를 공시(供試)하여 1984년 축산시험장(畜産試驗場) 시험포장(試驗圃場)에서 개화후(開花後) 10일(日)부터 34일(日)까지 주기적(週期的)으로 6회(回)에 걸쳐 종실(種實)의 수분함량(水分含量) 탈립(脫粒), 천립중(千粒重), 발아율(發芽率)을 조사(調査)하였다. 1. 수분함량(水分含量)은 개화후(開花後) 24일(日)까지는 서서히 감소(減少)하다가 24일(日)부터 급격히 감소(減少)하였으며 감소정도(減少程度)는 일당평균(日當平均) 1.5%이었다. 2. 천립중(千粒重)의 증가(增加)는 개화후(開花後) 24일(日)에 최대(最大)에 도달하였으며 Wase king이 가장 무거웠고 Giant가 제일 가벼웠다. 3. 탈립(脫粒)은 개화후(開花後) 17일(日)부터 20일(日) 사이에 시작(始作)되었으며 그 후에는 급격히 증가(增加)하였다. 4. 발아율(發芽率)은 개화후(開花後) 10일(日)에 약 50%이었고 24일(日)에는 90%에 도달하였으며 그 후에는 증가되지 않았다. 5. 채종적기(採種適期)는 개화후(開花後) $24{\sim}27$일(日)로서 수분함량(水分含量) $55{\sim}44%$, 천립중(千粒重) 3.6g, 발아율(發芽率) 약 90%, 탈립수(脫粒數) 10이삭당 $2{\sim}5$ 개(個)이었다.

This experiment was carried out in order to determine the optimum harvesting time of tetraploid Italian ryegrass. Moisture content, 1000-seed weight, germination and seed shattering were investigated at six harvesting times after anthesis in 1984 at Suweon. The results are summarized as follows; 1. Seed moisture content was slowly decreased until 24 days and fastly decreased from 24 days after anthesis. The daily mean moisture loss during the ripening period was about 1.5 percentage. 2. The maximum 1000-seed weight was reached at 24 days after anthesis and 1000-seed weight of Waseking was heavier than that of Giant. 3. Shattering began at 17-20 days after anthesis and thereafter rapidly increased. 4. Germination was 50% at 10 days after anthesis and maximum germination was reached at 24 days. 5. Considering germination, 1000-seed weight and shattering, the optimum harvest time was 24 to 27 days after anthesis. At this time, moisture content was 55.0 to 43.5 percent and two to five seeds per ten spikes were shed by shaking at the vertical point.

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