Predicting the Nutritional Value of Seafood Proteins as Measured by Newer In Vitro Model -1. C-PER and DC-PER of Shellfish Proteins-

수산식품단백질 품질평가를 위한 새로운 모델 설정 -1. 패류의 C-PER 및 DC-PER-

  • Ryu, Hong-Soo (Department of Nutrition and Food Science, National Fisheries University of Pusan) ;
  • Lee, Kang-Ho (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
  • Kim, Jang-Yang (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
  • Choi, Byeong-Dae (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan)
  • 류홍수 (부산수산대학 식품영양학과) ;
  • 이강호 (부산수산대학 식품공학과) ;
  • 김장량 (부산수산대학 식품공학과) ;
  • 최병대 (부산수산대학 식품공학과)
  • Published : 1985.08.31

Abstract

To predict the nutritional quality of seafood proteins using a newer in virto model, 10 species of shellfish protein samples were used in determining the extent of in vitro digestibility, trypsin indigestible substrate (TIS), computed protein efficiency ratio (C-PER), discriminant computed protein efficiency ratio (DC-PER) and predicted digestibility which calculated solely from amino acid profile. The content of TIS in eviscerated samples were ranged from 1.10 to 5.09 mg/g solid, whereas the whole samples were ranged from 1.26 to 7.30 mg/g solid expressed quantitatively as mg of soybean trypsin inhibitor. The in vitro digestibility showed $82{\sim}86%$ for eviscerated samples in contrast with $78{\sim}84%$ for whole ones. Therefore, the results suggested that in vitro digestibility of shellfish was influenced by the present of viscera. The lysine content of Mya arenaria, Saxidomus purpuratus, Anadara subcrenata, and Anadara broughronii were lower than that of ANRC casein, but Corbicula fluminea, Cyclina sinensis, and eviscerated Mytilus edulis, were showed the value about 10.0 g/16g N. In all samples, the content of tryptophan and cystein were more higher than those of ANRC casein. The C-PER of whole samples showed the value below 2.0 while the values above 2.5 noted in the eviscerated samples. DC-PER of most samples were greater than those of C-PER and a greater discrepancies were revealed in whole shellfish which possesses the lower in vitro digestibility. The shellfish sample showed a high in vitro digestibility and a low TIS content such as eviscerated ones may need the DC-PER and predicted digestibility procedures rather than C-PER and four-enzyme in vitro digestibility procedure could offer more advantages in predicting the protein quality of whole shellfish samples which have poor in vitro digestibility and high TIS content.

한국산 10종의 패류단백질을 선정하여 이들의 in vitro 소화율과 trypsin 비소화성 물질을 정량하고, 아미노산 분석결과를 같이 이용하여 이들 단백질의 품질을 C-PER technique 으로 평가하였으며 이를 토대로 패류단백질 품질평가를 위하여 적용가능 한 in vitro technique이 선정되었다. In vitro 소화율은 대부분의 시료가 어류단백질보다 낮은 $80{\sim}85%$ 정도였다. 내장을 제거한 시료의 경우에는 내장을 제거하지 않은 시료에 비하여 $2{\sim}3%$ 정도 상승하는 동시에 trypsin 비소화성물질의 함량이 내장제거시료에 적은 것으로 보아, 패류의 소화율은 내장에 존재하는 trypsin 비소화성물질과 색소단백질등의 영향을 받는 것으로 되어진다. 우럭, 개조개, 새고막 및 피조개의 lysine 함량은 표준단백질인 ANRC casenin 보다 떨어지나 다른 시료는 이와 비슷하였고, 특히 재첩, 가무락 및 내장 제거 담치는 현저히 높아 약 10.0g/16g N.을 나타내었다. 전 시료의 tryptophan과 cystein 함량은 다른 어류단백질보다 월등히 높았다. 전반적인 패류의 C-PER은 2.0미만이었으나 내장을 제거한 바지락, 새고막, 피뿔고둥과 피조개 전 시료의 C-PER은 $1.6{\sim}2.9$ 전후로 나타났다. 전 시료의 DC-PER은 2.5이상으로 계산되었는데, 새고막과 피조개 내장제거 시료는 3.0이상이었다. in vitro 소화율이 높거나 내장을 제거한 패류단백질의 품질 측정은 DC-PER과 예측소화율(Predicted digestibility)이 유리할 것이며, 내장을 제거하지 않은 시료나 효소 비소화성물질이 많은 시료는 DC-PER 및 in vitro 소화율 측정법이 보다 정확하게 품질을 측정할 수 있을 것으로 기대되었다.

Keywords