Changes in Lipid Components During Germination of MungBean

녹두발아(綠豆發芽)중 지방질성분(脂肪質成分)의 변화(變化)

  • Choi, Kap-Seong (Department of Food Science and Technology Seoul National University) ;
  • Kim, Ze-Uook (Department of Food Science and Technology Seoul National University)
  • 최갑성 (서울대학교 식품공학과) ;
  • 김재욱 (서울대학교 식품공학과)
  • Published : 1985.08.01

Abstract

This investigation was conducted to observe changes of lipid components (phospholipids, free sterols, free fatty acids, triglycerides and estrified sterols) and fatty composition in diethyl ether extract and 86% MeOH extract from cotyledon and seedling axis of mung bean which were germinated in the dark at 25-$27^{\circ}C$ for 7 days. The total lipid contents in cotyledonn and seedling axis gradually decreased during germination. The triglyceride content in total lipid from cotyledon decreased and free fatty acid content increased, but triglyceride content from seedling axis decreased slightly and free fatty acid content decreased. Free sterol, esterified sterol and phospholipid content in cotyledon increased continuously, but their content in seedling axis dcreased slightly. The major fatty acids in mung bean were palmitic acid, linoleic acid and linolenic acid.

녹두(綠豆)를 7 일간(日間) 발아(發芽)시키면서 2 일(日)간격으로 자엽부(子葉部)와 배축부(胚軸部)의 조지방량(粗脂肪量), 구성지방질(構成脂肪質) 및 구성지방산(構成脂脂酸)의 변화(變化)를 연구(硏究)한 결과(結果) 녹두발아(錄豆發芽)중 자엽부(子葉部)와 배축부(胚軸部)의 조지방질(粗脂肪質)은 다 같이 감소(減少)하였는데 감소(減少)정도는 자엽부(子葉部)에서 더 심하게 나타나며 자엽부(子葉部)의 triglyceride는 계속 감소(減少)하였고 free fatty acid의 함량(含量)은 계속 증가(增加)하였으나 배축부(胚軸部)에서는 반대(反對)경향을 보였다. sterol은 자엽부(子葉部)에서 증가(增加)했고 배축부(胚軸部)에서는 약간씩 감소(減少)경향을 나타냈으며 인지질은 배축부(胚軸部)에서 약간의 증가(增加) 현상(現狀)을 나타냈고 자엽부(子葉部)에서는 계속적으로 감소(減少)하였다. 발아(發芽)중 자엽부(子葉部) 및 배축부(胚軸部)의 구성지방산(構成脂肪酸)은 불규칙하게 변화(變化)했고 자엽부(子葉部)에서는 linoleic acid가 배축부(胚軸部)에서는 stearic acid가 주요(主要) 구성지방산(構成脂肪酸)으로 나타났다.

Keywords