Effect of Extraction Temperature and Time on Saponin Composition of Red Ginseng Extract

추출온도(抽出溫度) 및 시간(時間)이 홍삼(紅蔘)엑기스의 사포닌 조성(組成)에 미치는 영향

  • Published : 1985.08.01

Abstract

The saponin yield and its compositional changes of red ginseng extract (RG-EXT) was investigated during extraction at various temperature for 5 times of 8 hours. The higher temperature resulted an increase in solids yield while the total saponin recovered was decreased, particularly at $100^{\circ}C$. A relatively lower thermal stability was found for protopanaxadiol saponin, one of the saponin fractions, than protopanaxatriol saponin. The compositional ratio of saponin at ginsenoside level was little affected by extraction time. The yields data showed that more than 94% of total saponin was recovered by 3$\sim$4 times of 8 hours extraction. Extraction at $80^{\circ}C$ for 4 times of 8 hours were suggested for preparation of RG-EXT from the result of this work.

홍미삼을 원료로 홍삼엑기스를 조제할때 추출온도와 추출시간이 조사포닌의 수율과 ginsenoside의 구성에 미치는 영향을 조사하였다. 엑기스의 수율은 추출온도가 상승되고 추출회수가 증가될수록 증가되는 반면 조사포닌의 수율은 낮아지는 경향이 있으며 특히 $100^{\circ}C$의 경우 현저하여 열에 대한 불안정함을 보여주었고$80^{\circ}C$이하에서는 대체로 안정하였다. Ginsenoside별 구성율은 추출회수에 따라 큰 차이가 없어 용출의 특이성을 보이지 않았으나 용출율에서는 온도상승에 따라 감소되었으며 PT제에 비하여 PD계의 사포만의 감소율이 더 크게 나타나 열에 대한 안정성에서 차이를 보였다. 물 추출구(區) 및70%에탄올구(區)모두 $3{\sim}4$회 추출로 총사포닌의 94% 이상이 용출되었으며 초기용출은 물 추출구(區)가 더 컸다. 따라서 홍삼엑기스의 수율과 작업성 및 사포닌의 안정화 유지를 위한 적정 추출온도 및 추출회수는80이하에서 $3{\sim}4$회 추출하는 것이 적합한 것으로 판단되었다.

Keywords