자연산(自然産)과 재배(栽培)더덕의 일반성분(一般成分) 및 아미노산(酸) 조성(組成)

Proximate and Amino Acid Composition of Wild and Cultivated Codonopsis lanceolata

  • Kim, Hye-Ja (Department of Home Economics, Cheong-Ju National Teachers College)
  • 발행 : 1985.02.28

초록

자연산(自然産)의 산(山)더덕과 재배(栽培)한 밭더덕의 일반성분(一般成分), 칼슘, 철(鐵), 인(燐) 및 아미노산(酸)의 분석(分析) 결과(結果)는 다음과 같다. 일반비성분(一般粃成分)은 당질(糖質)을 제외한 모든 성분(成分)이 산(山)더덕이 높았다. 칼슘의 함량(含量)은 산(山)더덕이 밭더덕 보다 1.47배 높았다. 그러나 철(鐵)과 인(燐)의 함량(含量)은 밭더덕이 산(山)더덕 보다 각각 1.45배, 4.90배로 매우 높았다. 질소 1g당(當) 산(山)더덕의 아미노산(酸) 함량(含量)의 순위(順位)는 Arg>Glu>Ala>Asp>Lys>Leu였고, 밭더덕의 순위(順位)는 Arg>Glu>Asp>Leu>Lys>Val의 순위(順位)였다.

The proximate and amino acid compositions of wild and cultivated Codonopsis lanceolata were analyzed. Wild Cadonopsis lanceolata (WCL) had higher contents of fat, protein, fiber and ash as compared with cultivated Codonopsis lanceolata (CCL). Calcium was 1.47 times higher in WCL than CCL. However, contents of iron and phosphorus was 1.45 times and 4.90 times higher in CCL than WCL, respectively. Arginine was the predominant amino acid in both WCL and CCL.

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