Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition (한국식품영양과학회지)
- Volume 11 Issue 4
- /
- Pages.31-35
- /
- 1982
- /
- 1226-3311(pISSN)
- /
- 2288-5978(eISSN)
A Survey of Nutritional Status on Pre-school Children in Korea
취학전(就學前) 아동(兒童)의 영양실태조사(營養實態調査)에 관(關)한 연구(硏究)
- Choi, Kyung-Soon (Dept. of Food and Nutrition, Sokcho Junior College)
- 최경순 (속초전문대학 식품영양학과)
- Published : 1982.12.30
Abstract
The nutrition intake status of one hundred pre-school children, 5-year-old boys and girls, in Sok-Cho was surveyed. Subjects had two and half brothers and sisters. Breast-fed boys and girls were 48% and 40%, respectively. At the age of Six months, 70% of Subjects were Weaned. Percentage of total income spent for foods was
(1) 열량(熱量)및 모든 영양소(營養素)를 1일(日) 섭취량(攝取量)과 권장량(勸奬量)를 비교(比較)할때 열량(熱量)에서 남(男)68.7%, 여(女)70.0% ca에서 여(女) 78.3%로 섭취율(攝取率)이 낮았고 다른 영양소(營養素)는 권장량(勸奬量)보다 높은 비율(比率)로 섭취(攝取)하고 있었다. (2) 탄수화물(炭水化物), 지방(脂肪), 단백질(蛋白質)의 비율(比率)은 남(男)64 : 11 : 24, 여(女)66 : 11 : 23이었다. (3) 식품섭취(食品攝取)는 동물성(動物性)보다 식물성섭취(植物性攝取)가 높았고 곡류(穀類)및 서류(薯類)의 섭취(攝取)가 32.8%로 가장 높았다. (4) 어머니의 영양지식(營養知識)과 영양소섭취량(營養素攝取量)과의 관계(關係)는 남(男)의 경우 열량(熱量), 단백질(蛋白質), Ca와 여아(女兒)의 경우 열량섭취(熱量攝取)에서 유의적인 차이(差異)를 보여주어 영양지식(營養知識)이 높을수록 높은 함량(熱量)을 섭취(攝取)하고 있음을 알 수 있다.
Keywords